DIY Project | Receptek otthoni szépítkezéshez

hétfő, november 03, 2014


Mára néhány olyan egyszerű szépségreceptet hoztam, ami bárki számára könnyen elkészíthető otthon. Ha nincs kéznél más, bolti termék vagy csak kipróbálnál egy új módszert, és szeretnéd tudni, hogy mit tartalmaz az, amit használsz, akkor próbáld ki ezek közül a házi praktikák közül valamelyiket, vagy mindegyiket, hátha neked is beválik. Rohamosan közeleg a Karácsony, így akár ihletet is meríthetsz belőlük, mert szerintem megfűszerezve egy kis kreativitással, ajándékötletnek is szuper némelyik. Lássuk!

Fürdősó

Hozzávalók: 1 pohár keserűsó (gyógyszertárból beszerezhető), fél pohár tengeri só/kristály só, 2-3 ek. mandula olaj/rózsa olaj, 5 csepp illóolaj, 2 ek. szódabikarbóna (ha szeretnéd, hogy pezsegjen is). Természetes színezéshez használható kurkuma, kakaó, tea, bármi amit el tudsz képzelni. Vagy mesterséges ételszínezéket is használhatsz, ha nincs más. Ha egy kanál glicerint is hozzáadsz, hozzájárul a bőr puhaságához.

1. lépés: Keverd össze a sókat és a szódabikarbónát!
2. lépés: Keverd hozzá a glicerint, és az olajat!
3. lépés Add hozzá a tetszőlegesen választott illóolajat!
4. lépés: Színezd kedvedre, ha szeretnéd!
5. lépés: Töltsd üvegbe, zárd le!

Ha ajándékba szánod választhatsz a tárolására különleges formájú üveget, díszítheted, a fürdősóhoz hozzáadhatsz szárított rózsaszirmot, levendulát, kamillát is, a lehetőségek száma végtelen. Készíthetsz átmenetes fürdősót, ebben az esetben az üveget felváltva töltsd fel (pl: 1 réteg fehér, 1 réteg rózsaszín, 1 réteg fehér). Ha nincs kádad, lábfürdőnek is tökéletes; sőt még szimplán dísznek is nagyon mutatós. Minden esetben előbb a sót tedd bele a kádba/lavórba, utána engedd rá a vizet.


Fürdőbomba

Hozzávalók: 100 g szódabikarbóna, 50 g citromsav, 50 g kukoricakeményítő, 30 g mandula/kókusz/szőlőmag/jojoba olaj, 15 csepp tetszőleges illóolaj, színezék.

1. lépés: Keverd el a  száraz összetevőket!
2. lépés: Add hozzá az olajat, és az illóolajat!
3. lépés: Színezd természetes vagy mesterséges színezékkel!
4. lépés: Tedd szilikonformába, és hagyd száradni 1-2 napot!

Olaj helyett használhatsz mézet, kakaóvajat vagy sheavajat is. Ha Karácsonyi ajándéknak szánod, a választott illóolaj lehet mondjuk fahéj, narancs, ylang-ylang. Formázhatsz egyszerű kerek golyókat is, de készíthetsz bármilyen tetszőleges formát. Figyelj rá, hogy tapadjon, különben szét fog esni. Feldobhatod csillámmal, vagy szintén tehetsz bele valamilyen szárított növényt. Ha elkészült és ajándékba adod, celofánba csomagolhatod.


Bőrradír

Megesik, hogy elfogyott a testradírunk, és nincs kéznél semmi, vagy nem vált be semmi, nem találunk megfelelőt. Ebben az esetben egy gondolatnyi idő alatt készíthetsz magadnak egyet, akár egyszer használatos mennyiségben is. Némelyiket alkalmazhatjuk az arcunkra is. Mennyiségi adatokat itt nem írtam, mert én sem szoktam mérni, hanem tetszőleges mennyiségben keverem.

  • kristálycukor + olíva olaj: ajakradírozásra a kedvencem, hatékony, még is nagyon gyengéd
  • barna cukor + banán: finom illata van, ráadásul a banán még hidratálja is a bőröd
  • kávézacc + tetszőleges olaj: a kávézacc nem csak radíroz, hanem az antioxidánsai gyulladáscsökkentőek is

Arcmaszk

Kismillió féle arcmaszk létezik, én is rengeteget próbáltam már közülük, de drogériás vonalon mindössze két termék az, ami említésre is méltó. A legtöbb ugyanis semmit nem kezd a bőrrel, viszont a maga ára az megvan. Ha nem szeretnél összevásárolni mindent, akkor ezek az otthon elkészíthető megoldások neked valóak. Egy próbát megérnek, elkészíteni őket könnyű, akár egyszeri alkalomra is.
  • 2 ek. zöld agyag + egy kis víz: méregtelenít, gyulladáscsökkentő, pórusösszehúzó, nyugtató és tisztító hatása van. Leginkább zsíros, kombinált, problémás bőrre ajánlott.
  • 2 ek. fehér agyag + egy kis víz: mélyen tisztító hatása van, eltávolítja az elhalt hámsejteket, és enyhén fehérít. Száraz, érzékeny bőrre ajánlott.
  • 2 ek. rózsaszín agyag + egy kis víz: nyugtató hatással bír, ellenállóbbá teszi a bőrt. Nagyon érzékeny, vízhiányos bőrre ajánlott.
  • Aszpirin maszk: Pár szem aszpirint zúzz össze, keverd el pár csepp vízzel, hogy massza szerű anyagot kapj. Szalicilsav tartalma miatt a pattanások kitűnő ellenszere.
  • Kényeztető csokis pakolás: Egy kis joghurt, kakaóvaj, kakaópor és egy csepp méz kell hozzá. Ezek a hozzávalók tele vannak antioxidánsokkal, hidratáló, bőrfiatalító hatással rendelkeznek. Az illata pedig mennyei.

A hozzávalók sokféleképpen változtathatóak, rengeteg féle olaj/illóolaj közül válogathatunk. Viszont használat előtt érdemes utána nézni az adott illóolajnak, ugyanis van amelyik irritatív. A mennyiség meghatározások nem szent írások, nyugodtan variáld kedvedre, attól függően, hogy milyen kiszerelésben, és miért szeretnéd elkészíteni. Szerintem spontán megoldásnak is szuperek, de nálam biztosan fog készülni belőlük ajándéknak való is. Eredetileg néhány ötletet még ide szerettem volna venni, de túl hosszúra nyúlt volna vele a bejegyzés.

Tetszik valamelyik recept? Ki fogod próbálni valamelyiket közülük?
Kíváncsi vagy a következő részre is? Ha van rá igény folytatom.

You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. nagyon tetszett ez a poszt, a fürdőgolyót lehet,hogy megcsinálom!

    VálaszTörlés
  2. A fürdő bomba recept nem is rossz és nem is nehéz. :) Szerintem megcsinálom! ;)

    VálaszTörlés

Címkék