Ez az egy életem van! Kihozom magamból a legjobbat? | Önfejlesztő könyvajánló

szerda, május 01, 2019


Újabb önfejlesztő könyv debütált március végén, amit a szerzőknek Csáti Tamásnak és Hidvégi Anitának köszönhetően volt szerencsém az elsők között elolvasni. Már a tartalom ismertető is beszédes, rögtön képet kapunk arról, hogy miről is fog szólni a könyv, nem üres marketingfogásról van szó, amivel sokan csak elhúzzák a mézesmadzagot.

Olyan, a legtöbb embert foglalkoztató kérdésköröket jár be, mint hogy hogyan érjünk el a céljaink, mit tegyünk, ha magunk sem tudjuk mi a célunk, mivel foglalkozzunk, mi a siker titka és az élet értelme.

A könyv két hétköznapi ember által íródott, ezért a hangnem és a stílus is sokkal személyesebb, emberközelibb, nincsenek benne száraz, tudományos hátterek. Hétköznapi példákkal, személyes tapasztalatokkal támaszt alá. Nekem emiatt kifejezetten jól esett olvasni, hiszen én tipikusan olyan vagyok, aki nem szereti a száraz, unalmas könyveket, a mesélősebb, gyakorlatias és valóságos, személyes történeteket annál inkább.

Ami nagyon szimpatikus volt nekem, hogy minden fejezet egy apró, de annál ütősebb idézettel indít, amik már önmagukban elgondolkodtatóak. Ezen kívül pedig magában a könyvben is több olyan gondolat van, amit kiírnék magamnak, hogy aztán újra és újra eszembe juttassam, mert nagyon gondolatébresztőek.

Úgy álltam a könyvhöz, hogy kíváncsi voltam az írók személyes véleményére a felvetett kérdésekkel kapcsolatban, amiket természetesen mindenki máshogy lát, máshogy él meg és másképp gondol, ettől függetlenül én szeretem bizonyos témákban mások véleményét és látásmódját is meghallgatni. Nekem az picit zavaró volt olvasás közben, hogy sosem tudtam, hogy épp Anita vagy Tamás gondolatait olvasom.



Tetszettek a találó hasonlatok, amiket használnak benne, olvasás közben sokszor érezhetjük úgy, mintha kifejezetten nekünk szólna az adott mondanivaló. Rávilágít olyan szituációkra is a mindennapi életben, amik tök feleslegesen okoznak stresszt, ami egyébként egyszerűen elkerülhető lenne. Fontos tulajdonságokra, apróságokra hívja fel a figyelmet, amik természetesnek tűnnek, de valahogy mégsem azok. Hasznos dolgokra mutat rá, amikre érdemes odafigyelnünk, hogy boldogabban élhessük a mindennapjainkat.

Sokszor kaptam magam azon olvasás közben, hogy elgondolkodom egy-egy tanácson, a könyv arra próbál rávezetni, hogy adott szituációra, élethelyzetre vonatkozóan milyen kérdéseket tegyél fel magadnak, min gondolkozz el, hogy megkapd a választ, saját magad rájöjj a megoldásra. Nincs szó "nesze semmi, fogd meg jól" közhelyekről, nem megmondani akarja, hogy konkrétan mit tegyél, hogy ezt vagy azt elérd, nincs konkrét recept, amit követve majd mindenkinek szuper élete lesz, hanem a rávezetésben próbál segíteni, mivel mindenki életében más a nehézség, mások vagyunk és a kulcs is más lesz.

Ezáltal szerintem azoknak is hasznos olvasmány, akik már temérdek önfejlesztő könyvön vannak túl, mindenki találhat benne őt érdeklő témakört, és útmutatást az őt foglalkoztató kérdésekre vonatkozóan. Semmiképpen sem sorolnám be ezt a könyvet X.-ként a tucat sorba. Én hasznosnak találtam, főleg ha nem csak elolvasod, hanem megfogadod és el is gondolkozol közben azon, ami téged is érint belőle.


Szoktatok önfejlesztő könyveket olvasni?

You Might Also Like

0 megjegyzés

Címkék