Egészséges életmód 2. | Növények bevetése a betegségek ellen

csütörtök, november 13, 2014


Mi mindenre jó egy növény? Az ételeinket ízesíthetjük velük, de a használhatóságuk nem merül ki ennyivel. Bizony számos jótékony tulajdonsággal bírnak, és akár egy-egy gyógyszert is képesek helyettesíteni. Átmeneti betegségek esetén én nem szeretek azonnal a gyógyszertárba rohanni, és különböző gyógyszereket beszedni, ez mindig csak a legvégső esetben fordul elő, ha tényleg nagyon szükséges. Elsődlegesen a természetes módszerek, gyógynövények háza táján szoktam körülnézni. Szépség témával foglalkozó blog lévén, nem csak a külső szépséggel kapcsolatos dolgokat tartom fontosnak és említésre méltónak, mert a belső szépség és egészség legalább annyira, sőt fontosabb is. A bejegyzés tartalma személyes tapasztalatokon alapul, olyan dolgokról van benne szó, amelyek nálam pozitív értelemben bizonyítottak.

Kurkuma: Az indiaiak étvágy és emésztés javító fűszerként alkalmazzák, más néven indiai sáfránynak is nevezik. Tudományos kutatások területén egyre nagyobb az érdeklődés iránta, mert rákellenes hatásai lehetnek, ami a benne található kurkumin vegyületnek köszönhető. A kurkuma gyulladásos állapoton segíthet, fájdalmat csillapíthat. Nem csak fűszerként, hanem étrend-kiegészítőként is kapható. Hatására a gyomornyálka-hártya sejtjei kevesebb hisztamint termelnek, ezáltal a fekélyek kialakulásától is véd. Igazán univerzális "gyógyszer": fertőzés, reumás panaszok, teltségérzet, gyomorégés, felfúvódás, méregtelenítés esetén is alkalmazható, kiváló gyulladáscsökkentő.

Ha egy fűszernövényt kellene választanom és kiemelnem, ez lenne az első. Saját tapasztalataim alapján állíthatom, hogy rendkívül hatékony. Rengeteg dologra alkalmazható, én ezek közül az (reumás) ízületi gyulladásra, ízületi fájdalmakra gyakorolt hatását tudom teljes mértékben alátámasztani. Én a fűszernövény kapszulába helyezett változatát szedtem, kúraszerűen, napi 2 alkalommal. Nem egy kapszula bevétele után kell várni a csodát. Azonban rendszeresen, örökké sem lehet szedni, a kúrák között szüneteket kell tartani. Az első kúra lefolyása után lényeges változást lehet tapasztani, ha pedig nem hagyod abba, és tényleg rendszeresen szeded kiemelkedő eredményt lehet elérni vele. Évekig szedtem egy bizonyos gyógyszert ízületi problémára, de miután elkezdtem a kurkumát is rendszeresen szedni, az hatékonyabban segített a fájdalmakon, sőt szinte meg is szűnt. Viszont azt azért hozzá kell tennem, hogy emellett az orvos által előírt gyógyszert is szedni kell, sajnos tartós probléma esetén nem elhanyagolható, ellenben valóban lényegesen segít, és jobb lesz a helyzet a kurkuma szedése mellett. Ha viszont nem tartós betegségről van szó, csak időnkénti fájdalmakról, akkor a kurkumát önmagában is tudom ajánlani. Ezen kívül magát a fűszert a levesekbe, különböző ételekbe is belekeverhetjük. Megtalálható különböző bioboltokban.

Tőzegáfonya: Mind a tőzegáfonya-lé, mind az áfonyakivonatból előállított tabletta ugyanolyan hatékony. Elsősorban a húgyúti fertőzések megelőzésére, felfázásra, vagy a már kialakult probléma enyhítésére, csillapítására használják. Képes megakadályozni a baktériumok megtapadását a húgyutak falán. Antioxidánsokban gazdag, savas kémhatású, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Kutatások megállapították, hogy a tőzegáfonyát fogyasztó embereknek savasabb a vizeletük, ezért náluk sokkal kevesebb az esélye a húgyúti fertőzés kialakulásának. Megtalálhatod szörp, lekvár, ital, tea formájában, aszalt gyümölcsként, de bioboltokban kapszula formájában szintúgy!

Mákolaj: Ez a termék úgy került nálam szóba, hogy allergiás lettem a tejre, így egyik napról a másikra egy az egyben el kellett tőle szakadnom, és minden olyan egyéb dologtól is, ami tejet (tejfehérjét) tartalmaz. Azonban a tejtermékekben található meg leginkább a kalcium, amire szüksége van a szervezetnek, többek között a csonterősítés miatt, ezáltal valahogyan pótolni kell, még pedig rendszeresen. Természetesen vannak kalcium tabletták meg minden, de ezt is jobban szeretném természetesebb úton bejuttatni a szervezetembe. Így jutottam el hosszas keresgélés és kutatás után a mákolajhoz, ami magas kalcium és foszfor tartalma miatt ideális a kalciumpótlásra. Biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba. Mindemellett gazdag telítetlen zsírsavakban és magnéziumban is. Gazdag vasban, ezért a vashiányban (vérszegénység) "szenvedőknek" is ajánlott. 100%-ban természetes, hidegen sajtolt mákolajra van szükség, ami mentes mindenféle eljárástól és nem is hőkezelt.

Mustármag: A mustár magját természetes gyógymódként alkalmazzák, többek között érelmeszesedés, felfúvódás, anyagcsere zavarok, emésztési problémák, reuma esetén. Hatásos pattanásos bőrre, méregtelenítő szerepe van. Én is méregtelenítés céljából alkalmaztam, kúraszerűen, egy kúra maximum 6 hétig tartson. Naponta két kanál mustármagot "szedtem" éhgyomorra, nem kell szétrágni, egyben kell lenyelni, amivel azért akadtak az elején problémák, mert egy kanálnyi magot nem a legkellemesebb lenyelni, de egy idő után hozzászoktam, és értelemszerűen vízzel nyeltem le. Gyógyhatása annak köszönhető, hogy a magok emulziói a szervezetben kioldódnak. Felgyorsítják az anyagcserét, elősegítik a zsírégetést, és az emésztést. Diétázók számára is hasznos kiegészítő lehet, de hangsúlyozom, hogy ez nem helyettesíti a normális táplálkozást. A mustármagban található anyagok emésztetlenül haladnak át a szervezeten, mindeközben a bennük lévő anyagok kioldódnak, és megtisztítják a szervezetet. Bármelyik egyszerű boltban megtalálható (pl: Spar, Tesco).

Ez a négy csodaszer az én kedvencem, nekem egyáltalán nem mindegy, hogy gyógyszerekkel "tömöm" és terhelem a szervezetemet, vagy természetes dolgokkal próbálok segíteni a kialakult problémán. A használatukat jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki érintett valamelyik problémában, betegségben. Egyik sem egy alkalom után fog csodát művelni, de rendszeres használattal nagy változást, hatékonyságot érhetünk el velük.


Alkalmaztad már valamelyik növényt ezek közül? Milyen (gyógy)növényekkel van már tapasztalatod?

You Might Also Like

0 megjegyzés

Címkék