Nagy dezodor teszt | Izzadásgátló vagy dezodor? Alumínium-mentesség?

csütörtök, április 20, 2017


A dezodorok vagy izzadásgátlók használata egész éves téma, kiemelt hangsúlyt mégis a tavaszi, nyári időszakban kapnak. A mai bejegyzésben öt különböző termékről osztom meg a tapasztalataimat, valamint azt is kivesézzük, hogy mi a különbség az izzadásgátlók és a dezodorok között, érdemes-e alumínium-mentes termékeket választani és ezek mennyire hatásosak.

Mi a különbség a dezodorok és az izzadásgátlók között? A dezodorok célja a kellemetlen testszag elfedése, de nem feladata az izzadás megakadályozása vagy csökkentése. Az izzadásgátlók viszont arra specializálódtak, hogy csökkentsék az izzadást. De az izzadás egy természetes élettani folyamat, fontos szerepet játszik a méregtelenítésben, mivel a verejtékmirigyek feladata az anyagcsere során felhalmozódott káros méreganyagok kiválasztása. A kellemetlen testszagot nem maga a verejték okozza, annak önmagában nincs szaga. Akkor válik kellemetlen szagúvá, amikor a bőrön lévő kórokozókkal elegyedik. Az izzadásgátlók fő hatóanyaga az alumínium só vagy valamilyen alumínium vegyület, ami akadályozza a verejtékmirigyek működését. Mivel ez egy természetes funkció, ezért nem érdemes akadályozni a működését, mert hosszútávon akár problémákat is okozhatnak.

Nehéz helyzetben vagyunk, amikor dezodort vagy izzadásgátlót kell választanunk, mivel valljuk be, nem csak a kellemetlen szagok lehetnek zavaróak, hanem a felsőnkön megjelenő izzadtságfolt is elég kellemetlen. Viszont az is igaz, hogy az alumínium sót tartalmazó termékeket összefüggésbe hozták a mellrákkal, amivel kapcsolatban én nem foglalnék állást, mivel nem értek sajnos hozzá, mindenesetre ez is mérvadó szempont lehet a választásnál.


A mai bejegyzésben két alumínium-mentes termék kapott helyet, melyeknek a formulája is eltérő. A Brilla Jázmin Krémdezodor 35 ml-es tégelyes kiszerelés és krémes állaga van, a kéz melegére megolvad és könnyen használható. Engem az illata leginkább egy wc illatosítóra emlékeztet, de lehet ez azért van, mert nem ismerem a jázmin illatát. A kellemetlen szagokat elfedi, az izzadást pedig minimális mértékben sem befolyásolja, ugyebár nem is feladata és nem is ígéri. Nekem picit fura, hogy egy tégelybe kell nyúlkálnom és onnan magamra kenegetni, szerintem jobb lenne egy kenegetős kiszerelés. Shea vajat, szódabikarbónát, jázmin olajat, teafa olajat és rozmaring olajat tartalmaz, tehát az INCI nagyon szép és biztonságos. Nem hagy nyomot a ruhán, nem irritál, szerintem rengeteg időre elegendő a mennyiség és az ára sem vészes.


A Soft & Genlte izzadásgátló spray 3 illatban érhető el, ezek közül én a Floral verziót használom. 150 ml-es a kiszerelés, az illatát én kedvelem, kellemes. A 'pumpáját' szintén szeretem, mert koncentráltabban és erősebben permetez, mint azt már megszoktam és nekem ez így jobban tetszik. Az izzadásgátló hatása is egészen jó, valóban csökkenti a verejtékezés mértékét, ellenben a bőrön és az izzadással elegyedve az illata számomra már inkább válik kellemetlenné. Nem hagy nyomot a ruhán és nem is irritálja a bőrömet, az ára 1000 Ft körül mozog. Alumínium és alkohol-mentes, parfümöt tartalmaz.

Izzadásgátlásban eddig a leghatékonyabban a Rexona Maximum Protection Krémdezodor teljesített, de van benne alumínium, alkohol, parfüm és illatosító anyagok. 45 ml-es kiszerelés, nekem a Clean Scent verzióban van meg, aminek az illatát szinte nem is érezni. Ellene szól, hogy fehér nyomot hagy a hónaljon, ami aztán megfogja a ruhát is. De az izzadásgátló hatása egész nap tart, szóval akinek csak ennyi a szempontja, annak be fog válni. Én csak ritkán használom, amikor tényleg elengedhetetlenül szükség van rá.


A Nivea dezodorokat szoktam leggyakrabban újravenni, utoljára a Nivea Pure Invisible deo volt használatban, aminek az illata nem kifejezetten a kedvencem, de még éppen elmegy. Szintén 150 ml-es, szokásos fújós a kiszerelése. Azt ígéri, hogy 48 órás védelmet nyújt, ennek nem kellene hinni, a hatását átlagosnak mondanám, ne várjunk tőle maximális izzadáscsökkentést se. Amit nem szeretek benne, hogy vizes réteget hagy a hónaljon, akárhogy és akárhányszor használtam, ez a korábban használt Nivea deokra nem volt jellemző. Tartalmaz alumíniumot, parfümöt, alkoholt és parabént.

Az utolsó a jelenleg is használt dezodorom a Fa Soft & Control Caring Lila illatban, a kiszerelése a szokványos 150 ml. Az illata kellemes virágos, nem hagy nyomot a ruhákon. A spray elején az szerepel, hogy nem tartalmaz alkoholt, ezt nem igazán értem hogy írhatták rá, mivel az összetevők között világosan ott virít az alkohol. Van benne alumínium, parfüm, és illatosító anyagok is. A kellemetlen szagokat elfedi, izzadásgátlásban szintén átlagosnak mondható. 48 órás védelmet messze nem nyújt ez sem.


Az összes fent leírt termékkel valamilyen kompromisszumot kell kötnöm, egyik sem tökéletes. Hogy melyiket ajánlanám leginkább az attól függ, hogy ki mit szeretne és milyen áron. Ha alumínium mentességet, az izzadásgátló hatást és a kellemetlen szagok elfedését együttesen nézve kellene értékelnem, akkor egyértelműen a Soft & Gentle lenne a győztes, ezt egy másik illatban ki szeretném majd még próbálni. Ha a természetes és kíméletes összetevők a fő szempont és a maximális biztonság, de cserébe nem zavar, hogy izzadtok és ez meglátszik, akkor egyértelműen a Brilla krémdeót ajánlom. Ha csak egy SOS gyors segély kell átmenetileg, és biztos hatás, akkor a Rexona Maximum Protection jön szóba. Ha pedig megelégszetek az átlagos teljesítménnyel és alumínium jelenlétével, akkor az említett Fa Soft & Control vagy pedig a Nivea dezodorai.


Hasznos tippek:
  • Ha az átlagosnál is jobban izzadós típus vagy, akkor figyelj oda a ruházatod anyagára, a pamutot részesítsd előnyben.
  • Közvetlenül borotválás után ne használj dezodort, mert a borotva által okozott mikrosérüléseken keresztül a dezodorok káros anyagai könnyebben bekerülhetnek a szervezetedbe.
  • Ha azt érzékeled, hogy a hónaljadon begyulladtak a mirigyek, vagy piros esetleg viszket, érdemes lehet lecserélned a dezodorod, mert valószínűleg allergiás vagy valamelyik összetevőjére.
  • Ha nem igazán vagy hajlamos az izzadásra, akkor szerencsés vagy és felesleges bármilyen dezodort használnod.
  • Ha valaki kifejezetten alumínium-mentes, alkohol mentes terméket keresne minden esetben nézze meg az összetevőket, mert sok termék van, amire ráírják, hogy az, közben pedig kiderül az INCI-ből, hogy mégsem.

Ti milyen dezodort használtok?
Milyen funkciót részesítetek inkább előnyben?
Mit gondoltok az alumínium jelenlétéről a dezodorokban?

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Nekem INCI ide vagy oda, kizárólag a NIVEA Protect & Care vált be. Mást nem visel el a bőröm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Konkrétan azt a fajtát még nem próbáltam, de ebben az esetben is igaz, hogy ahány bőr - annyi hatás. Legalább megtaláltál egyet, ami biztosan jó.

      Törlés

Címkék