Figyelj oda, hogy mit használsz! | INCI - lista fontossága

hétfő, szeptember 01, 2014


Az INCI (International Nomenclature Ingredient) kozmetikai összetevőket jelent, amik minden esetben megtalálhatóak az adott készítmény hátoldalán vagy dobozán. A segítségével mindenki átláthatja, hogy pontosan milyen hatóanyagokat, és egyéb összetevőket tartalmaz egy-egy termék, amit épp megszeretne vásárolni. Mivel ezek az összetevők csökkenő sorrendben szerepelnek a felsorolásban, így azt is könnyedén megállapíthatjuk, hogy az adott összetevő milyen mértékben van jelen a termékben. Tudom, hogy sokan tisztában vannak ezzel, ismerik és ennek tudatában vagy rendszeresen ellenőrzik a listát vásárlás előtt vagy nem; viszont azt is tudom, hogy rengetegen vannak, akiknek fogalmuk sincs róla mit is jelent, miért van a dobozon és úgy egyáltalán. Már pedig ahhoz, hogy a bőrünk egészséges legyen, megfelelően tudjunk javítani az állapotán és az esetleges problémákat is elkerüljük, feltétlenül szükséges ismerni ezt a listát, és ennek tudatában választani a kínálatból.


Ehhez van hatalmas segítségünkre a Krémmánia, mivel valószínűleg nem sokan tudják hasra ütésből megállapítani egy névről, hogy ez most káros-e vagy hogy egyáltalán mit is takar az elnevezés. Sajnos én sem tudok mindent fejből, bár idővel azért néhány mindenképpen kerülendő név már rögzült bennem is. Ezért vásárlás előtt elsősorban a krémmániát szoktam böngészgetni. Az olyan termékeknél, amiknél már túl sok a sárga vagy piros pötty, az nálam abszolút tiltó listás, hiába ígéri le a termék szövege a csillagokat is az égről, hiába van lenyűgöző kinézete, illata.. ha túl sok a nem oda illő összetevő, vagy akárcsak néhány kifejezetten káros anyag szerepel rajta, akkor elkerülöm.


Azt nem mondom, hogy könnyű dolog hibátlan és természetes készítményeket találni, ami ráadásul még a bőrtípusunknak is megfelelő (sőt, sajnos tele van a piac olyan termékekkel, amelyekben rengeteg a fölösleges és káros anyag), de nem lehetetlen, és megéri a jó alapos utánajárást is. Ami a legdrágább, nem feltétlenül a legjobb, és ami a legolcsóbb, nem feltétlenül a legrosszabb. De fontosnak kellene lennie mindenki esetében, hogy elsődlegesen ne a külcsín és a hiper-szuper ígéretek döntsenek, hanem az összetevő lista, mert az az egyetlen dolog, amin nem tudnak szépíteni, ha az rendben van, akkor jöhet a többi szempont. Még ha ingyen adnák sem érné meg az olyan terméket használni, ami utána további bőrproblémákat fog eredményezni. Már egy jó ideje tudatosan vásárolok, és mióta kivétel nélkül odafigyelek az összetételekre, azóta szépen javult a bőröm, és nem lesz irritált sem!


Amiket mindenképpen kerülj:

  • Parabének (tartósítószerek): Beavatkoznak a hormonháztartásba, gyorsítják a bőröregedést, DNS-elváltozásokat, allergiát és irritációt okozhatnak! Ne csak az arckrémekben, hanem dezodorban, tusfürdőben is próbáld kerülni, ugyanis tudományos vizsgálatok szerint nagy az összefüggés a parabént tartalmazó dezodorok használata és a mellrák kialakulása között.
  • Parfüm/Mesterséges illatanyagok/(Denaturált) alkohol: Irritációt, allergiát okozhatnak, szárítanak, ráadásul semmi szükség nincs rájuk a termékekben, csak az esetleges kellemetlen illat elnyomását, illatosítást szolgálják. De inkább legyen kellemetlenebb illatú egy termék, ami használ, mint hogy fölöslegesen tartalmazzon káros anyagot! Nem véletlen, hogy az érzékeny bőrűeknek kifejlesztett termékek (normális esetben!!) sem tartalmazzák ezeket.
  • SLS (Sodium Lauryl Sulfate): Felületaktív anyag, habképző és erős tisztító, ezáltal kiszáríthatja a bőrt, pirosodást, allergiás tüneteket válthat ki és bőrirritációt is okozhat. Lerakódik az emberi szervek szöveteiben, ezáltal károsítva azokat. Elpusztítja a lipideket és gyengíti a szervezet természetes nedvességet szabályozó mechanizmusát.
  • Kőolajszármazék/Ásványi olaj/Paraffin olaj: A bőrön filmréteget képeznek, ezáltal a bőr nem tud normálisan lélegezni, eltömődnek a pórusok, hajlamosabb lesz a bőr a gyulladt pattanásképződésre. Nagy szerepük van a ráncosodás felgyorsulásában, a bőr rugalmasságának elvesztésében, gátolják a bőr méreganyag semlegesítő képességét.
  • Mesterséges emulgátorok: Hosszú távon fokozzák a mitesszerképződést.
  • Állati eredetű anyagok: Akadályozzák a bőr lélegzését, fokozzák a mitesszerek kialakulását, ráadásul állatkísérletek árán kerülnek a termékekbe.

Ezek talán a legkárosabbnak mondható összetevők, amelyeket érzékeny bőrrel megáldottaknak különösen fontos lenne elkerülni, hiszen náluk az irritáció faktor is magasabb. Számukra érdemesebb fizikai fényvédőt használni, mert a kémiai fényvédő beszívódik a bőrbe és szintén hajlamosabb az irritációra, míg a fizikai fényvédő "felületileg" véd. Hámlasztás esetén pedig BHA hámlasztó javasolt, az AHA savas kerülendő. Az összetevők angolul szerepelnek a termékeken, többféle típusuk és elnevezésük is van, ezért érdemes krémmánián utána nézni.


Amit célszerű tartalmaznia a termékeidnek:

  • Fényvédő esetén titánium-dioxid és/vagy cink-oxid: Napsugárral történő érintkezés esetén, különösen nyáron van fontos jelentősége. Védi a bőrt a káros sugaraktól, és az általuk okozott bőröregedéstől is.
  • Kifejezetten a Te problémádnak megfelelő, magas tartalmú hatóanyag
  • Retinol (avagy A-vitamin): Anti-aging hatóanyag, ami serkenti a bőr kollagén termelését, halványítja a pigment foltokat, segít a pattanásokon.
  • Antioxidánsok (pl: A,C,E vitaminok, béta-karotin): Fokozzák a kollagén termelést, amiknek fontos szerepük van a bőröregedés megelőzésében. Célszerű kerülni a tégelyes kiszereléseket, mert ha a kozmetikum érintkezik a levegővel, az antioxidánsok hatása csökkenhet.
  • Bőrazonos vegyületek (pl: keramid, lecitin, glicerin, hyaluronsav, kollagén): Megakadályozzák a bőr vízvesztését, fokozzák a bőr ellenáll képességét, javítják a bőr tónusát, segítik a bőr külső védőrétegének egészségét.
Egyre több natúr kozmetikai márka jelenik meg, rengeteg olyan terméket találni, amelyek kizárólag természetes összetevőkből állnak, és nem feltétlenül elérhetetlen árkategóriába tartoznak. De természetesen vannak egyéb termékek is, amik bár nem természetes kozmetikumok, még is szép összetevő listával rendelkeznek és hatékonyak.

Ha egy olyan terméket találnál jónak, ami eléggé drága, érdemesebb spórolni rá, mint összevásárolni csupa haszontalan dolgot, amit előbb-utóbb úgy is ki fogsz dobni, ha ront a helyzeten, akkor pedig ugyanott leszel, csak pluszban még csodálkozhatsz, hogy miért nem gyógyul a bőröd. Ha például szérumot szeretnél, akkor érdemes körülnézni a természetes olajok között (mandula olaj, csipkebogyó olaj stb.), amik nem mellesleg olcsóbbak is, mint bedőlni a mézes-mázas ígéreteknek, és megvenni egy négyszer olyan drága terméket, aminél ráadásul előre látod is, hogy mennyi oda nem illő dolog szerepel benne.


Remélem sokaknak tudtam segíteni ezzel a bejegyzéssel, hasznos találtátok és a jövőben az is jobban odafigyel majd arra, hogy mit vásárol, aki ezelőtt nem tette.

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Nagyon jó kis poszt. :) Teljesen egyetértek Veled, ma már én is tudatosan próbálok vásárolni, és krémmánia függő vagyok. Nagyon örülök, hogy van egy ilyen oldal, ahol végre megtudhatjuk mi mit jelent a termékek hátoldalán és mások véleményét olvashatjuk vagy akár segítséget kérhetünk egymástól. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is szuper dolog, nem is értem régebben miért nem hallottam felőle, igazán megkönnyítette volna a termékválasztást :)

      Törlés

Címkék