Egészséges életmód 1. | Gyógyteák fogyasztása

csütörtök, szeptember 11, 2014


Már időjárásilag is beköszöntött az ősz, ami tipikusan a "tea évszaka", legalábbis nálam. Amikor már egyre borongósabb és hűvösebb az idő jó bekuporodni a takaró alá, miközben olvasgatok és egy finom teát kortyolgatok. Ha pedig egyébként is szeretünk teázni, miért ne fogyasszunk gyógyteákat (is), amelyek rengeteg áldásos hatással rendelkeznek?! Nem véletlen, hogy számos országban már hagyománya van a teázásnak. A gyógyteák jó közérzetet biztosítanak, sok hasznos ásványi anyagot, nyomelemet, vitamint tartalmaznak, amelyek segítik a szervezet öntisztító folyamatait, erősítik az immunrendszert, és betegség megelőző szerepük van. Ebben a bejegyzésben az én személyes kedvenceimről olvashatsz, és kiderül az is, hogy mi mindenre bír kedvező hatással egy-egy gyógytea.

Zöld tea
A legnagyobb kedvencem gyógyteák közül az egyértelműen a zöld tea. Natúran is teljesen jó íze van, de kedvelem az ízesített verziókat is, legyen az epres vagy mentás. Mellette szóljon az is, hogy koffeint tartalmaz, élénkítő hatással bír, így a kávét is remekül helyettesítheti. Ezen kívül tartalmaz antioxidánsokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, illóolajokat is. Tudományosan bizonyított élettani hatásai vannak, erősíti az immunrendszert, rák - szív és érrendszeri betegség megelőzésében van lényeges szerepe. Fluor tartalmának köszönhetően jó hatással van a fogakra, segít a száj és íny egészségének megőrzésében. Ideális a fogyókúrázók számára kiegészítőként, vizelethajtó, méregtelenítő hatása miatt. Nyugtatóan hat a gyomorra és a kedélyállapotra is. Csökkenti a véráramba kerülő koleszterin mennyiségét.


Borsmenta tea
Fő összetevője a mentol, amit már évszázadok óta használnak emésztési zavarok, megfázás és fejfájás ellen is. A menta leveléből főzött tea remek ellenszere a felfúvódásnak, emésztési panaszoknak, ezen kívül nyugtató hatású és görcsoldó is egyben. Aktív hatóanyag tartalma több mint 40 féle vegyületből áll. Ezeknek köszönhetően szabályozza az epe és májműködést, enyhíti a migrénes fejfájást, szájüreg gyulladás esetén is kiváló ellenszer. Jó szolgálatot nyújthat orrdugulás, megfázás és köhögés ellen is. Nekem különösen bevált arcüreggyulladás, megfázás esetén, ráadásul az íze is vállalható.


Csipkebogyó tea
A csipkebogyó az egyik legjobb C-vitamin forrás, univerzális, mert erősíti az immunrendszert, serkenti a vese működését, csökkenti a koleszterin szintet, pótolja a szervezet számára szükséges jód mennyiséget. Megfázásos időszakban a magas C-vitamin tartalma miatt különösen érdemes fogyasztani, de vesekő-vesehomok esetén remek vízhajtó is. Mivel természetes formában tartalmaz jódot, rendszeres fogyasztás esetén egyensúlyban tartja a pajzsmirigyet. A C-vitaminról pedig köztudott, hogy növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Magas magnézium tartalma végett alkalmas szív és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyítására, csökkentheti a vérnyomást, valamint idegnyugtató hatással bír. Az íze önmagában is finom, ezért könnyen fogyasztható (a belőle készült lekvár és szörp szintén).



Cickafarkfű tea
Kámforos illatú, fehér virágú növény, ami különösen a nők körében népszerű, mert leginkább nőgyógyászati betegségek ellen hatékony. Hatóanyagai közé sorolhatóak illóolajok, cseranyagok, flavonoidok és szalicilsav. Az íze önmagában kevésbé finom, viszont a belőle készült tea alkalmas gyomor és bélbántalmakra, étvágytalanságra, menstruációs görcsökre, hasi fájdalmakra, puffadásra is. Ezen kívül pedig gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatású.


Gingseng tea
Az ázsiai országokban már régóta nagy szerepe van a gingsengnek, az élet gyökerének is nevezik, és rendszeresen fogyasztják is, ellenben nálunk, csak az elmúlt években kezdett el nagy figyelmet kapni. Ennek a növénynek a gyökerét szedik, és már számos termékben megtalálható, mint hatóanyag. Tartalmaz panaxsavat, szapoinokat, glikozidokat, illóolajokat, B és C vitaminokat. Az egyik legismertebb hatása, hogy növeli a szervezet vitalitását, segít a fáradtságon, erősíti a szervezetet. Lassítja az öregedést és javítja a memóriát. Védi a májat, enyhíti a reumás fájdalmakat, de segíthet a stressz leküzdésében is. Növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet egyaránt. Influenza, megfázás, láz és magas testhőmérséklet esetén viszont kerülendő! A legjobb, ha kisebb mennyiségben fogyasztjuk, naponta akár többször.


Csalántea
Bár a legtöbbünknek erről a növényről talán az a csípő, égető érzés jut eszébe, amit szerintem sokan tapasztaltunk is kiskorunkban, mikor hozzáértünk a növényhez, viszont ennek ellenére is az egyik leghatékonyabb gyógynövénynek tartják számon. Magas C, B és K vitamin, ásványi só, és csersav tartalma miatt sok betegség hatékony ellenszere. Erős méregtelenítő, vértisztító hatásának köszönhetően hatásos a reumás fájdalmakra. Felfázás esetén pedig enyhülést nyújthat.


Ezek a gyógynövények ízesítés nélkül fejtik ki leginkább a hatásukat, bár tudom, hogy nem mindegyiknek van a legkellemesebb íze, de az egészségünk legyen az elsődleges. Célszerű rendszeresen fogyasztani őket, megelőzésképpen, nem csak akkor, mikor már bekövetkezett egy probléma, hiszen rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkeznek, és segítenek az egészséges életmód fenntartásában is. A legtöbb esetben látványosabb eredményt érhetünk el velük, mint a mindent ígérő, drága gyógyszerekkel, amik sokkal messzebb állnak a természetességtől. A teát lefedve készítsük, leforrázás helyett inkább csak melegítsük a vizet, mert a növények hatóanyag tartalma hő hatására elveszik, így a hatásuk is csökken. Valamint frissen fogyasszuk. Előnyösebb a szárított növényt használni, nem pedig a filteres megoldást választani.

Fontos tudni, hogy valószínűleg, csakúgy, mint a szépségápolás területén is, nem mindenkinek fog beválni minden, és ami az egyik embernek jó, nem biztos, hogy a másiknak is az lesz, valamint fordítva. Ha allergiás vagy egy növényre, akkor annak a használatát kerüld, továbbá ha valamilyen betegséged van inkább kérdezz utána, hogy javallott-e az esetedben alkalmazni. 4 év alatt pedig szintén nem ajánlott a gyógyteák fogyasztása, kisebb gyermekek esetén is érdemes előtte egyeztetni az orvosoddal.

Remélem így a hidegebb idő közeledtével hasznos információkkal tudtam szolgálni, és Te is kipróbálsz majd valamilyen gyógyteát (ha eddig nem tetted meg). Próbáld megelőzni a bajt, veszíteni nem tudsz vele! :)


You Might Also Like

10 megjegyzés

  1. Én is zöld teát iszom egy-két hete, illetve citromfű teát a nyugtató hatása miatt.
    Nagyon hasznos poszt volt, remélem sokan elolvassák :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A citromfüvet még nem próbáltam, igazából a citromos íz az egyetlen szerintem, amit mindenképpen kerülök a teákban, mert nem szeretem. Örülök, hogy hasznosnak találtad a posztot! :)

      Törlés
  2. A gyógyteákkal hadilábon állok, legalábbis régen nem tudtam őket meginni ízesítés nélkül. Azóta már a sima gyümölcsteákat sem ízesítem, szóval lehet a gyógyteák is lecsúsznának, mert szerintem sincs jobb gyógymód az őszi/téli betegségekre egy jó forró gyógyteánál. Én a citromfűre esküszöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régen én sem, most is vannak olyanok, amiknek az íze önmagában nem a legjobb, de ha hatásos akkor megéri. Viszont van olyan tea is, amire régen azt mondtam, hogy fúj, most pedig nyugodtan iszom. :D Utána olvasok majd a citromfűnek is, bár nem hiszem, hogy kipróbálnám.

      Törlés
  3. Szuperül összeszedted őket. Annyit jegyeznék meg, hogy írtad a csipkebogyónál, hogy a jódtartalma miatt segíti a pajzsmirigy működését. Ezzel nagyi vigyázni kell, ugyanis több féle pajzsmirigy betegség van, és van, amelyiknél kifejezetten tilos jódot bevinni. Valamint pl. a csalán teát csak kúraszerűen szabad fogyasztani.
    Én nagyon szeretek hűvösebb időben teázni. A legtöbb esetben nembis ízesítem, pedig régen el sem tudtam volna képzelni, hog igy igyam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kiegészítő információkat, javítom! :) Ha lehet akkor én sem ízesítem, amit pedig nagyon akarok azt is inkább mézzel, mert egészségesebb, mint a cukor.

      Törlés
  4. Zöldteát iszom minden reggel, de kb. mindenféle teát szeretek (kivéve a narancsosat, az olyan, mintha forró fantát innék... :D ). Kamilla, csipkebogyó, mindenféle vörös színű bogyókkal készült teák, jöhet minden :D Az iherben van egy, amit nagyon szeretek, gránátalmás-málnás :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bogyós gyümölcsös teák közül szinte tényleg mindegyik finom. Nekem a gyógyteákon kívül nagy kedvencem a török almatea, és a mülleres mangós-barackos, isteniek! :D Iherb-en különlegesebb teák is vannak, ha rendelnék akkor körül nézek majd tea fronton is :)

      Törlés
  5. Én is nagy gyógytea rajongó vagyok. Én egy 10 gyógynövényből álló keveréket szoktam fogyasztani, és elég szépen el szokott kerülni a megfázás télen. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szuper, hogy ennyien próbáltok egészségesebb dolgokat fogyasztani, ha 10 gyógynövény megtalálható benne, akkor még biztosabb, hogy tele van egészséges anyagokkal! :)

      Törlés

Címkék