Az ekcémás bőr megmentői

hétfő, augusztus 31, 2015


Néhány hónappal ezelőttig rendszeresen átsiklottam az ekcéma témájú bejegyzések fölött, mondván engem úgysem érint a téma, így a kifejezetten erre alkalmas termékek tesztjei is eléggé hidegen hagytak. Aztán jött a feketeleves, egyik napról a másikra mindkét kézfejem irtó száraz lett, aztán sebes, elkeserítően nézett ki, és semmi sem hatott rá. Így kénytelen voltam ellátogatni a bőrgyógyászatra, ahol pillanatok alatt kiderült, hogy ez bizony ekcéma, hurrá. Felírtak egy kencét, amivel pár nap alatt szuperül rendbe jött a kezem szerencsére, azt mondták maximum 5-7 napig kenjem vele, ahhoz képest a krém kiszerelése akár fél évre is elegendő lenne, teljesen logikátlan. De a lényeg, hogy viszonylag hamar teljesen rendbe jött és azóta is ekcéma nélkül élem az életem, ennek ellenére a tanulságot levontam és nem kísértem a sorsot.

Szerencsére már legalább egy éve igyekszem az arcbőröm tudatosan ápolni, nagyon megnézem az INCI-t mielőtt bármit megvennék, és azzal is tisztában vagyok, hogy mi az amit mindenképp kerüljek, azonban ez sajnos a test és kézápolásomra már kevésbé igaz, hiszen az illatos, jól kinéző termékek sokkal jobban vonzzák az embert.

A rossz hír, hogy ha hajlamos vagy az ekcémára, vagy akárcsak egyszer is tapasztaltad már életedben, akkor onnantól kezdve még inkább körültekintőnek kell lenni, mert akármikor visszatérhet, attól függetlenül, hogy egyszer már elmúlt. A jó hír viszont az, hogy van néhány fontos dolog, amit ha betartasz csökkented az esélyét az ismételt kialakulásnak.

  • Kerüld az illatanyagokat, alkoholt, SLS-s és egyéb irritáló összetevőt tartalmazó termékeket (szappan, tusfürdő kézkrém).
  • Mosogatáshoz, takarításhoz húzz gumikesztyűt. 
  • Kerüld a forró vízzel való érintkezést, langyos vízzel fürödj, mert a forró szárítja a bőrt. 
  • Naponta maximum kétszer kend kézkrémmel a kezed, de ha nincs szükség rá, mert nem száraz, akkor hagyd!  
  • Törölközés során ne dörzsöld a bőröd, hanem finom mozdulatokkal itasd fel a vizet róla.

Rengeteg bejegyzést és oldalt olvastam el a megfelelő termékek megtalálásához, valamint a Krémmániát is szorgosan böngésztem, mert sajnos annak nem lehet hinni, hogy mi van egy flakonra írva, ugyanis az olyan termékeket is előszeretettel nyomják tele alkohollal, parfümmel stb., amire az van írva, hogy érzékeny bőrre ajánlott, vagy szenzitív.. sőt szomorúan tapasztaltam, hogy a kifejezetten baba termékek között is a legtöbb tartalmaz valamilyen irritáló összetevőt. De végül sikerült rátalálnom négy olyan termékre, amik minden feltételemnek eleget tesznek és hatékonyak is.

Babydream Extra Sensitive Fürdető és Sampon
Kiszerelés: 200 ml
Ár: 399.-

Nálam szappanként funkcionál, de mivel ez alapvetően nem erre a célra van kitalálva, ezért a flakon kevésbé praktikus, ha pumpás lenne egyszerűbb lenne, viszont nálam ez teljesen mellékes. Az összetevői szépek, nem tartalmaz parfümöt, szappant, éteri olajat, színező - és tartósítószert, paraffin olajat, parabent, glutént. Bőrsemleges a pH - értéke. A benne található panthenol hidratál és megelőzi a bőr viszketését. Picit féltem, hogy nem fog megfelelően habzani, de ez alaptalan volt, tökéletesen habzik és tisztít, illata pedig szinte egyáltalán nincs. Elég sokáig elég, nekem ez lett a kedvencem erre a célra, viszont többször előfordult már belőle készlethiány, ezért érdemes előre betárazni belőle. A Rossmann saját márkás terméke, ezért bármikor érvényes rá a Rossmann kártyával 5% kedvezmény, emellett felhasználható még hozzá a 10% végösszegi kupon is.


Babylove Szenzitiv Babafürdető
Kiszerelés: 500 ml
Ár: 799.-

A DM saját márkás terméke. Szintén szappanként használom, mikor készlethiány volt a fenti termékből, akkor választottam ezt, nagyobb kiszerelés. Nem tartalmaz illatanyagot, színezéket, paraffin olajat és állati eredetű összetevőket. Kíméletesen tisztítja a száraz és érzékeny bőrt, az olívalevél kivonat védi a bőrt a kiszáradástól. A színe olívabogyós, kevésbé habzik, mint a Babydream, de még a pont elmegy kategóriába sorolható, viszont az illatát én nem szeretem, nem is tudom mihez hasonlítani, mivel leírni de engem kifejezetten zavart sokáig, most már nem is érzem szerencsére. A dolgát jól teszi, jól tisztít és nem irritál, helyettesítésre megfelelő, de alapvetően ha tudom az előzőt veszem meg inkább.


Cien SOS Kézkrém Koncentrátum
Kiszerelés: 75 ml
Ár: kb. 200-300.-

Úgy látszik a saját márkás termékek között kell keresgélni, ez most épp a LIDL saját márkás kézkrémje. Teljesen véletlenül akadt az utamba, pofátlanul olcsó, még is hatékony és az összetevői is rendben vannak. Nem tartalmaz parfümöt, és irritáló anyagokat. Illatmentes, elég sűrű krém, mondhatni zsír állaga van. Ezért nem egy táskába dobós, úton útfélen kenegetős darab, de otthonra, estére tökéletes. Nehezen és lassan szívódik be, de cserébe nagyszerűen hidratálja a bőrt, elképesztően puha lesz a beszívódás után, és nem is kell sok belőle.


Madre Labs Unscented Hand Cream
Kiszerelés: 71 g
Ár: $4.95

Szükségem volt egy olyan kézkrémre is, ami gyorsan beszívódik és bármikor használhatom, ha szükséges, de ilyet egyszerűen sehol sem találtam, ha létezik egyáltalán és ti tudtok róla feltétlenül osszátok meg velem is az infót. Más választásom nem volt, kénytelen voltam rendelni egyet. Az összetevői gyönyörűek: jojoba, szezámmag, avokádó olaj, olívaolaj, kókuszolaj,, argán olaj, sheavaj, aloe vera, gránátalma kivonat, acai bogyó kivonat, homoktövis kivonat. Az ára elfogadható, így nem volt kérdés, hogy kipróbálom. Koncentrált kézkrém, E-vitaminban gazdag argánolajjal és egyéb válogatott olajokkal. Hidratálja, táplálja és simává teszi a bőrt. Nem tartalmaz szulfátokat, parabeneket, színezékeket, állati eredetű anyagokat és nem tesztelték állatokon sem. pH-semleges, illatmentes, környezetbarát csomagolású. Könnyed állagú, gyorsan beszívódik, nincs illata és valóban hidratálja a bőrt, mindent betart, amit ígér.


Mindegyik fent említett terméket nagyon tudom ajánlani. De ha mást keresnétek akkor is javaslom, hogy mindig ellenőrizzétek az összetevőket. És még egy tanács: ha még soha életedben nem volt ekcémád, akkor is érdemes ezekre a dolgokra odafigyelni, főként a választott termékekre, illetve ha nem száraz a kezed, nem húzódik, hanem teljesen normál, akkor teljesen fölösleges kenegetni, csak ártasz vele.


Ti inkább összetevők vagy külcsín és illat alapján vásároltok termékeket?
Milyen kézkrémet és szappant használtok?

You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. nagyon hasznos volt ez a bejegyzés, köszönöm, hogy megírtad! És azt hiszem a Babydream fürdetőből fel kell tankoljak... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy hasznosnak találtad, ha neked is érzékeny bőröd van érdemes :)

      Törlés
  2. Mi az a krèm ami elmulasztotta az ekcèmádat? Köszönöm a választ! Enikő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt bőrgyógyász írta fel, a gyógyszertárban keverték ki és készítették el a recept alapján.

      Törlés

Címkék