Tippek a hatékony tavaszi takarításhoz

szombat, április 15, 2017


Eléggé eltérő téma az oldalon megszokottaktól, de remélem nem bánjátok, hogy néhanapján akadnak más témájú bejegyzések is. Régebben nem igazán szerettem takarítani, a fejemben ez a szó azzal párosult, hogy elmegy az egész napom és még így sem tudok végezni, tök fáradt leszek és amúgy is unalmas, aztán úgy is kezdhetem megint elölről, mert a por nem szűnik meg, a cuccaimat meg úgyis újra szétdobálom. A szobámban is általában csak akkor voltam hajlandó rendet rakni, ha érdekem fűződött hozzá, remélem nem csak én voltam ilyen szörnyű tini. Ettől függetlenül bár rendmániás mostanra sem vagyok, de nem szeretem a kuplerájt, nem tolerálom sokáig a minimális port sem, már csak az allergiám miatt sem. Szeretem ha rendezettség van és megtalálom a dolgokat. A takarítást már nem utálom, sőt néha kifejezetten élvezem. Emellett rájöttem néhány, egyébként roppant logikus dologra, amivel megkönnyíthetem a saját dolgom, ezeket gondoltam, hogy megosztom veletek, hátha valakinek hasznára válik.

1. tipp | Akár csak fejben, akár írásban, de listát készítek arról napokkal előre, hogy miket kell majd megcsinálnom pontosan, így teljes képet kapok a rám váró feladatokról és nagyjából az időmet is betudom kalkulálni, na meg a teendőket is beosztani.

2. tipp | Ha kombinálom a kellemeset a hasznossal, akkor gyorsabban telik az idő és nem is lesz még unalmas sem. Például van, hogy úgy osztom be a dolgokat, hogy mondjuk lepucolom az ablakokat, utána megnézek egy részt a sorozatomból, aztán elmosogatok, utána pedig megírok egy bejegyzést és hasonlók. Persze ezeket be is kell tartani, és nem leragadni egyik lustálkodó résznél sem.

3. tipp | Néha a sorrendet sem árt figyelni, ha egy napon akarok porszívózni és port törölni egyszerre, ugyanabban a helységben, akkor célszerű, ha nem előbb felporszívózok, utána pedig szétreptetem a port mindenhol, hanem fordítva. Bár lehet, hogy csak én vagyok ilyen nagyokos, hogy ebbe nem mindig gondolok bele :D

4. tipp | Ha nem muszáj ne egy nap akarjunk mindent megcsinálni. Persze ha az embernek abszolút semmi ideje, vagy nagyon be van határolva, akkor nincs más, de ha mód van rá én amit lehet, szeretek beosztani. Így nem megy el az egész nap csak a takarításra, és nem is fáradunk el annyira. Például egyik este, mikor hazaestek a munkából és semmihez nincs kedvetek, akkor egy mosást be lehet dobni, meg kiteregetni, a másik nap este mosogatás, harmadik nap fürdő takarítás, vagy ahogy tetszik. Így minden nap csak egy kis idő veszik el a napból erre és nem kell egyszerre kapkodni minden után.

5. tipp | Rendszeresség. Az előző pontból következik, hogy a legokosabb, ha nem csak néha takarítunk és akkor mindent, mert azzal tényleg elmehet az egész nap, egyértelmű, hogy minél ritkábban van takarítva, annál nagyobb lesz a por, a mosatlan, a koszos ruha stb. És minél nagyobb a fejetlenség, annál tovább tart benne rendet tenni. Ha viszont rendszeresen elvégezzük ezeket a teendőket külön-külön, akkor nem fog a nyakunkba szakadni egyszerre minden és mindig rend is lesz.

6. tipp | A ruhák szelektálásánál következetesnek kell lenni. Nem egyszer estem már abba a hibába, hogy valamit megtartottam, mert sajnáltam kidobni, de közben tudtam, hogy valószínűleg úgy sem fogom hordani. Az ilyen dolgok csak foglalják a helyet. Az olyan daraboktól, amik már nem egy hasonló szelektáláson átmentek, de még azóta sem viseltétek őket, azoktól érdemes megválni.

7. tipp | A ruhadarabok válogatásánál érdemes felpróbálni azokat, amikről nem tudjátok eldönteni, hogy menjen vagy maradjon. Viselés közben sokkal könnyebb a döntés, mert egyértelműen látjátok, hogy jól áll-e, jó-e még a méret, tetszik-e egyáltalán magatokon, ha pedig valamelyikre nem a válasz úgyis mennie kell. Ráadásul így akár olyan darabokra is bukkanhattok, amik eddig a szekrény mélyén lapultak, pedig nincs semmi bajuk és szeretitek is őket.


Ti hogyan könnyítitek meg a takarítást?
Van valamilyen bevált és hasznos praktikátok?

You Might Also Like

3 megjegyzés

  1. én szívesen olvasok ilyen bejegyzést is, ezt is hasznosnak tartom :) én még az ilyen takarítós videókat i imádom nézni :D :D ja, és tiniként nálam tuti nem lehettél rendetlenebb. :D hálistennek én is kinőttem :)

    VálaszTörlés
  2. abszolút, szerintem ez minden háziasszonynak (és hát ki nem az? :D :D) jól jön ;)

    VálaszTörlés

Címkék