Nemzetközi Macaron Nap - Macaron recept

hétfő, március 24, 2014


A macaron egy cukorból, mandulából és tojásfehérjéből készülő desszert. Első ránézésre a habcsókra hasonlít, sőt még az állaga és íze is eléggé hasonlít rá. A kreativitásunkra van bízva, hogy mit hozunk ki belőle, ugyanis rengetegféleképpen tudjuk színezni - akár különböző színezőkkel vagy gyümölcsökkel, kakaóporral - és díszíteni. Március 20-án volt a Nemzetközi Macaron Nap, én ekkor próbáltam először elkészíteni, többé-kevésbé sikerrel.




Hozzávalók:


  • 125 gramm reszelt mandula (vagy mandula liszt)
  • 250 gramm porcukor
  • 4 db tojásfehérje
  • 80 gramm kristálycukor
  • ételfesték, gyümölcs vagy kakaópor a színezéshez (nem kötelező)
A ganache krémhez:


  • 150 gramm tejcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 350 gramm vaj 

(Nem muszáj csokikrémmel megtölteni, használhattok helyette lekvárt, gyümölcsöt vagy bármi mást, amit szeretnétek).

Elkészítés:

1. Felforraljuk a tejszínt, majd beletesszük a vajat és a tejcsokoládét, ezután összekeverjük. Miután kihűlt betesszük a hűtőbe.

2. A mandulát lereszeljük, ezután összekeverjük a porcukorral és félretesszük.

3. A tojásfehérjéket géppel kemény habbá verjük, miután kész beleszórjuk a kristálycukrot, szükség esetén pedig színezzük.

4. A cukros mandulát beleforgatjuk a habba. (Keverni nem szabad, mert akkor összeesik a hab.)

5. Sütőpapírt helyezünk a tepsibe, a masszát nyomózsákba tesszük és elkészítjük a macaron formákat. Figyelni kell rá, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek, az összeillesztésük miatt.

6. Ezután félretesszük és hagyjuk száradni szobahőmérsékleten legalább 30 percig. Majd 150 fokon, előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük. 

7. Miután megsült, hagyjuk, hogy egy kicsit kihűljön és késsel leemeljük a sütőpapírról. (Ha rögtön neki esünk, akkor esélyes, hogy összetörik.)




Nagyon egyszerű recept, én is a fent leírtak alapján készítettem el. Elég kalóriadús, rengeteg cukor van benne, de finom is. A macaron formák kialakítása eléggé macerás, könnyen előfordulhat, hogy nem sikerül normális formákat csinálni és nem igazán fognak macaronra hasonlítani, szóval kell hozzá türelem :D


 
Ti szeretitek a Macaront? Megpróbáltátok már elkészíteni?

You Might Also Like

1 megjegyzés

Címkék