Forrócsoki és latte lelőhelyek

hétfő, március 14, 2016


Aki már régebb óta olvas az tudhatja, hogy forrócsoki imádó vagyok (és tejfehérje allergiás, ami nem laktóz, szóval azzal nem vagyok kisegítve, ha a kávék laktózmentes tejjel készülnek), a kávét viszont nem szeretem. Az utóbbi időben azonban egyre inkább elkezdtem megkedvelni a latte-kat, közülük is inkább az ízesített variációkat. Jó pár helyen jártam már és kóstolgattam a kínálatot; ezért gondoltam hogy egy bejegyzésben leírom a helyekkel és italokkal kapcsolatos véleményemet, tapasztalatomat. A mellékelt képek mind az említett márka valamelyik hivatalos oldaláról vannak, eddig az összes italt egy kivételével mindig elvitelre kértem, többek között ezért sem készítettem róluk saját képet, a dobozokat pedig nem nagyon szerettem volna fotózgatni, meg hát amúgy is, nem mindig a fotózgatásról szólnak a pillanatok; szóval remélem nem bánjátok!


Starbucks (Budapest)
képek forrása
Már nagyon régóta érdekelt, hogy mire ez a nagy felhajtás körülötte, nagyjából minden reggel tele van Starbucks-os poharakkal az Instagram és sosem értettem miért akkora nagy szám, hogy az emberek képesek naponta több ezer forintot otthagyni az ott kapható kávékért. A Glamour-napokon (vagy Joy?) 25%-os kupon volt minden italra, úgyhogy a kíváncsiságom felülkerekedett rajtam. A Westendben és Alleeban található kávézóról is elmondható, hogy az ott dolgozók gyorsak és kedvesek. Az árak rendkívül magasak, nekem már bőven túl vannak a lélektani határomon. Előnye, hogy növényi tejjel is kérhető minden ital, és óriási plusz pont, hogy pont azt a fajta szójatejet használják, ami az egyetlen, amit megiszom. Kóstoltam már rengeteg márkától mindenfélét: szója, kókusz, mandula, rizs, zab, de egyik borzalmasabb, mint a másik.

  • Gingerbread Latte szójatejjel: finom volt, picit mézeskalácsos ízű, de nem volt túl édes, szóval úgy pont jó volt, de az áráért azért valamivel nagyobb durranást vártam volna.
  • Forrócsoki szójatejjel: isteni finom volt, olyan igazi, eredeti forrócsoki, ami nem mű, nem tejcsokival van csinálva, hanem igazi kakaóporból lehet (már csak úgy íz alapján szerintem), ezt tudom ajánlani Nektek is, bizton állíthatom, hogy nem bánom, hogy kiadtam érte a pénzt.
  • Fehér csokis forrócsoki szójatejjel: forrón finom volt, de igazából semmi extra, mikor viszont kihűlt, akkor már borzalmasan émelyítővé vált az íze.
Összességében azt gondolom róla, hogy alkalmanként egy-egy különlegesebb italra megérheti benevezni, de rendszeresen én biztosan nem fogok.

Costa Coffee (Budapest)
képek forrása
Mondhatjuk úgy is, hogy Starbucks csak más néven és még drágább árakkal. Ennek ellenére ide is betévedtem már kétszer. A kiszolgálásról ugyanaz mondható el, mint a Starbucks esetében és itt is azzal a fajta szójatejjel dolgoznak, amit megiszom szerencsére; de itt van pl. mandula és kókusztej is.

  • Gingerbread Latte szójatejjel: Én nem tudom, hogy mit csinálnak ők másképp, de valamit biztosan, mert itt finomabb ízű volt a latte, másképp nem tudom ecsetelni, valamiért jobban ízlett és kész.
  • French Vanilla Latte szójatejjel, cukormentesen: Ez is nagyon-nagyon ízlett, annak ellenére, hogy nem volt benne cukor még is finom íze volt és a kávé íz szinte nem is volt érezhető benne.
A legdrágább hely a bejegyzésben említettek közül, még is nekem ez lett a kedvencem - ettől függetlenül azért ide sem fogok rendszeresen járni.

Burger King
képek forrása
Régen rengetegszer ittam már itt forrócsokit, nevetségesen olcsón árulják, de ennek ellenére meglepően finom is. Teljesen más, mint a Starbucks-ban kapható, édesebb és sokkal inkább csokisabb, mint kakaós. Hátrány, hogy csak rendes tejjel lehet kérni, ennek ellenére olykor-olykor szoktam vele bűnözni; aki szereti a forrócsokit, annak érdemes lehet megkóstolnia.

McCafé
képek forrása
Itt még régebben ittam egyszer egy Vanillatte-t, ha jól emlékszem akkortájt még szójatejjel volt kérhető, most már mandulatejjel. Ez az ital egyáltalán nem ízlett, a tej ízét is éreztem rajta, ami minden volt csak finom nem és a kávéét is, a vaníliáét már annál kevésbé, szóval ezzel eléggé mellé lőttem. Még ennél is régebben jeges kávét is kóstoltam már - fogalmam sincs mit képzeltem, de az első korty után repült is a kukába. Ezek miatt valahogy sosem érzek rá késztetést, hogy itt igyak bármit. De ezek már csak egyéni ízlés kérdésén múlnak, attól hogy nekem nem ízlik másnak még igen.

Levendula Kézműves Fagylaltozó (Budapest)
képek forrása
A tavasszal és nyáron leginkább fagylaltokról, míg ősszel és télen a forrócsokijukról híres üzletlánc. Minden évben rendeznek egy "ingyenes kóstoló" napot, ahol lehetőség van bármelyik kombinációt megkóstolni. Tavaly előtt ősszel mi is elmentünk, egy ember volt előttünk, én akkor tejcsoki alapú forrócsokit ittam mézeskalács ízesítéssel - isteni finom volt, a pohárkát félig tették vele tele, nagyon krémes, habos volt, de tényleg nagyon finom. Novemberben is elakartunk menni a kóstolóra, de most olyan szinten állt a sor két utcán keresztül, hogy nem volt kedvünk kiállni, másnap visszamentünk és akkor egy szintén tejcsoki alapút ittam narancs ízesítéssel, meglepő volt az azelőtti évvel szembeni különbség. Most egyáltalán nem olyan állagú volt, mint azelőtt, ízre sem győzött meg. Itt csak kókusztejjel van lehetőség kérni az italokat (a normálon kívül persze), az én forrócsokimban inkább dominált a kókusz íz a narancs helyett, túl édes is volt, nem igazán ízlett. Az árak itt nagyjából átlagosak, 500 Ft körül van egy forrócsoki ára, normál tejjel picivel olcsóbb. Egyébként a széles választék szimpatikus, lehet kérni tejcsokis, fehér csokis vagy étcsokoládés alapút is.

Volt egyszer (Debrecen)
képek forrása
Egy aranyos kis kávézó a Főtér környékén, ahova már tényleg csak azért mentem be, hogy "teszteljem" a helyet. Sokféle kávé kapható, ahogy forrócsoki is, rengeteg ízesítéssel. Az italokat viszont csak zabtejjel lehet kérni. 

  • Szimpla latte: Ez volt az egyik példája annak, hogy nekem önmagában valamilyen extra ízesítés nélkül nem ízlik. Egynek elment, de többet nem vonz. Egyébként sajnos a zabtej el is vesz rendesen az ihatóságából (én ezt a fajta tejet azért nem szeretem, mert valami állateledel íze van, de tényleg), és mivel bármit kérnék csak ezzel ihatnám, valószínűleg nem lesz több kör.
  • Kakukkfüves forrócsoki normál tejjel: Ezt a fajtát csak megkóstoltam, már csak azért is, mert kíváncsi voltam, hogy ha nincs a zabtej akkor milyen, és ez az ital például elég finom volt, a kakukkfű különlegessé teszi, egy picit pizza ízű lesz tőle a forrócsoki, de még így is meglepően finom. Szóval ha sima tejjel forró csokizhatnék biztosan visszajárnék még.
Butiq (Debrecen)

Egy jó kis hely a Fórum mellett, amivel még nyáron ismerkedtünk meg, isteni finomak a limonádék és nagyon jól esik a napsütéses nyári vagy tavaszi délutánokon ott ücsörögni a teraszon. Télen viszont a forrócsokijukat mindenképp szerettem volna megkóstolni. Sajnos itt sem lehet növényi tejekkel kérni az italokat, így itt is bűnöztem.

  • Pillecukros forrócsoki: Forrócsokiból nem szeretem a túl nagy adagokat, mert egy idő után már az ingerküszöbömet is meghaladja a sok édesség; de itt pont megfelelő adagot kapunk egy pohárban (azt hiszem itt elvitel nincs is?!), az árak átlagosak és a forrócsoki finom, a pillecukrok benne szintén, miután elolvadnak akkor is finomak és habosak (homemade forrócsokinál nagyon nem voltak finomak a már megolvadt pillecukrok).
  • Cappuccino: Nagyon ritkán a cappuccinozhatnék is rám jön, lehet kérni kisebb és nagyobb méretben is, és nem tudom mi okból, de a kisebb sokkal finomabb, mint a nagy.


Ti forrócsokizni vagy kávézni szerettek jobban?
Van kedvenc helyetek?

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. hú egy gingerbread lattét nagyon kipróbálnék*-*
    a coffeshop company forrócsokiját kóstoltad már? annál finomabb sehol nincs, imádom :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem jártam még ott, de tervben van, szóval köszi a tippet! :)

      Törlés

Címkék