Óvatosan a PayPallal is!

péntek, június 26, 2015


Már 1-2 éve, hogy rendelgetek külföldi oldalakról, leggyakrabban eBay-ről, hiszen jó áron juthatunk hozzá szuper termékekhez. Ha nem érkezezik meg egy rendelés, akkor pedig a PayPal segítségével tudjuk visszaigényelni a pénzünket és vissza is kapjuk azt. Soha semmilyen gondom nem volt vele, ezért száz százalékig biztos voltam benne, hogy biztonságos.

Ez a helyzet azonban megváltozott, amikor múlthéten valaki három alkalommal is megpróbált százezer forint feletti összegeket utalni a kártyámról külföldről. Rögtön kaptam a levelet a banktól, hogy felfüggesztették a kártyámat, mert gyanús tranzakciókat hajtottak végre vele, és azonnal tiltassam le a kártyát, ha nem én kezdeményeztem őket, majd hívjam őket. Ezt rögtön meg is tettem, majd beszéltem velük, amikor is kiderült, hogy PayPalon keresztül sikerült valakinek eltulajdonítania az adataimat, és megpróbáltak visszaélni vele. Ötletem sem volt, hogy ez hogyan történhetett. A bank óvintézkedésének hála nem sikerült semmi gondot okozniuk (nem mintha amúgy lett volna százezer forint feletti összeg rajta, de ez most mellékes), leszámítva a letiltással és új kártya igénylésével járó macerát, plusz a várakozási időt, amíg az új kártya megérkezik. Még szerencse, hogy 99%-ban egy országban használom a kártyámat, és nem mindenfelé a világban, mert ha ez így lett volna, a banknak nem lett volna gyanús, hogy más országból utalnak ekkora összegeket és nem függesztik fel, aminek az eredménye még nagyobb galiba lett volna.

Ez a poszt csak azért született meg, hogy más lehetőleg ne járjon így, bár kiküszöbölni nem tudom, hogyan tudtam volna, hiszen arról sincs fogalmam, hogy még is hogyan sikerült valakinek a személyes adataimat megkaparintania, de üzenem az illetőnek, hogy törjön le a keze. Mindenesetre legyetek elővigyázatosak, mert lehet, hogy alapvetően a PayPal biztonságos, de ezek szerint van aki oda is be tud férkőzni, aminek "köszönhetően" bár nem közvetlenül, de még sem lesz biztonságos 100%-osan.


Valakivel történt már hasonló eset?

You Might Also Like

13 megjegyzés

  1. Ez nagyon durva, nagy szerencséd volt, hogy a bankod ilyen szemfüles.
    Ezentúl én is jobban odafigyelek, őszintén nem is hittem, hogy a PayPal is rá lehet faragni, hiszen a legbiztonságosabb fizetési módként hirdetik mindenütt. Köszi a posztot, jó hogy megírtad ezt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is abban a hitben éltem eddig, de most a saját bőrömön tapasztaltam, hogy bizony a legbiztonságosabb mód sem mindig biztonságos. Ezek szerint vannak illetékesek, akik bárhova oda tudnak férkőzni :/

      Törlés
  2. Ezt jó tudni!!
    Neked társított kártya van hozzá vagy csak utalsz rá (feltöltöd)??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Társított. Az utalgatásos módszer macerás, több idő és állandó plusz költség.

      Törlés
    2. Értem. Pedig tényleg a legbiztonságosabbnak mondják és tessék... bennem megrendülne a bizalom, az biztos. Gondolom benned is. :\
      Én eddig utaltam mindig, ritkán szoktam, olyankor többet és úgy jobban megéri, de jobb félni, mint megijedni.

      Törlés
  3. Tényleg mindenhol 100%ig biztosnak mondják a PayPal-t. Mondjuk én rettegek külföldről rendelni mert félek, hogy én amilyen szerencsétlen vagyok velem is történne hasonló...Pedig olyan jó dolgok vannak...:((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem maga a PayPal nem biztonságos, mert nem maga az oldal és annak az üzemeltetői tulajdonítják el az adatokat és élnek vissza vele, ezt írtam is a bejegyzésben. Hanem a PayPalt felhasználva lopják el az adatokat/küldenek hamis levelet a PayPal nevében, nem tudom pontosabban elmagyarázni, de a lényeg, hogy hiába biztonságos önmagában ez az oldalt, ha ezt felhasználva mégis illetéktelen kezekbe tudnak kerülni az adatok.

      Törlés
  4. Nekem is visszaéltek volna a kàrtyaadataimmal 3 éve, azóta van Visa Virtuon kàrtyàm, ezt tàrsítom a Paypallal is. A kártyaadataidat lemàsolhatjàk bàrmelyik meghekkelt automatànàl vagy terminàlnàl mikor fizetsz vele a boltban. Azóta se tudtam meg hol történt, a bank nem keresteti a tettest, mivel nem volt sikeres szerencsére. A Virtuon kàrtyàk csak netes vàsàrlàsra jók és visszaàll a kàrtyalimit 1 Ft-ra miutàn vàsàroltàl vele, az adataiddal nem megy semmire senki. Én nem a Paypalt hibàztatnàm a helyedben. Gondolom nem csak azzal vàsàrolsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilvánvalóan nem alaptalan tippelgetésből javaslom másnak, hogy vigyázzon, nehogy ő is így járjon. Az infó egyenesen a bank bankkártya biztonsági osztályától van, de ha nem lenne, akkor is egyértelmű lenne, mivel bizony semmi másra nem használtam a kártyámat, csak PP-n keresztüli fizetésre, plusz egyetemnek ha utalni kell, de egyrészt biztosan nem egy egyetem fog ellopni adatokat, másrészt nem is tudná, mert az ehhez szükséges adatok egy utalás során nincsenek megadva. Boltban nem kártyát használok, stb. Egyébként érdekes, hogy neked nem mondták meg, hogy hol történt, nekem rögtön szerepeltek a helyek a banktól kapott levélben.

      Törlés
  5. Nincs olyan, hogy 100% biztonság. Nem lehet, hogy olyan ún. phishing emailbe futottál bele, ami látszólag a PayPal-től jött, és kérték, hogy jelentkezz be pl valami szerződésmódosítás miatt? Mert ez a leggyakoribb módja az adatok megszerzésének, hogy maga a felhasználó adja meg őket a csalóknak, és észre se veszi. Én havonta 1-2-szer biztosan kapok ilyeneket, nagyon oda kell figyelni. A PayPal pl mindig a neveden szólít, és az emailjeik alján van egy külön tájékoztató rész, hogy hogyan lehet felismerni a csaló emaileket. És ha nem vagy biztos benne, inkább ne menj rá a linkekre, pötyögd be külön a paypal.com-ot.

    Én egyébként a netes vásárlásokhoz nem a fő bankkártyámat használom, hanem egy ún. webkártyát, ami egy virtuális kártya (csak egy számsor meg a szükséges egyéb adatok, nincs igazi kártya), amihez egy elkülönített bankszámla tartozik, és csak akkor teszek át rá pénzt, ha valamit épp venni akarok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehetséges és egyetértek veled, azért mondom én is, hogy figyeljen oda mindenki legyen vele óvatos. Erről a webkártyáról már más is írt, rákeresek majd hogy hogy működik, köszi a tippet :)

      Törlés
  6. Húú ez durva köszi az információt, mostanába én is sokat rendelgetek :)

    VálaszTörlés

Címkék