Hello 2018! 5 tanács az eredményesebb újévhez

szombat, január 06, 2018


Tanács nem csak Neked, hanem magamnak is. Mielőtt belekezdenék egy újabb véleményezésbe, vagy valamilyen tipikus beauty posztba, gondoltam előbb megírok egy évkezdős bejegyzést, néhány okossággal, hogy eredményesebb legyen az újév. Meg azért, hogy ha kell, én is vissza tudjam olvasni, ezzel is emlékeztetve magam a saját tanácsaimra. Mert attól, hogy leírom őket, még én is pont ugyanúgy hajlamos vagyok megfeledkezni róla, mint Te.

Ne dátumhoz kösd valami újnak a kezdetét, a fogadalmak mit sem érnek. Tűzz ki célokat és azokat valósítsd meg, határozd el és kezd el most! - Nem hiszek a fogadalmakban és ígérgetésekben, főleg ha azok január 1-hez, az ősz kezdetéhez, új hónap elejéhez kötöttek. Ha valamit el szeretnél kezdeni, kezd el az elhatározás pillanatában vagy az első adandó alkalommal, amikor lehetőséged van rá. Ne ígérgess, célokat tűzz ki, amiket akkor és azonnal kezdesz megvalósítani, ez eredményesebb módszer, mint a csodát várni.

Ne várd a tökéletes pillanatot, mert az sosem jön el! - Mindig van valamilyen indok, hogy most éppen miért ne. De ha folyton csak halogatod a dolgokat, talán sosem lesz belőle semmi, az idő viszont gyors szárnyakon repül és csak azt veszed észre, hogy már megint eltelt X hónap anélkül, hogy belevágtál volna. Semmilyen időpont nem lesz tökéletesen megfelelő, mindig lesz valami, ami miatt most még nem jó. Ne várj, vágj bele azonnal, a többi pedig idő közben úgy is alakul.

Ne a tárgyakat halmozd, helyette szerezz maradandó élményeket! - Mondom ezt beauty bloggerként, amikor is ahhoz, hogy rendszeresen tartalmat gyárts szükséged van dolgokra, amiket kipróbálsz, letesztelsz, hogy aztán véleményt formálj róla. Nem mondom, hogy eddig semmit nem vettem meg egyedül abból az okból, mert érdekes lehet másoknak, újdonság, s jó lenne kipróbálni, írni róla, de nagyon ritka az ilyen. Na, ebből szeretném ha még ritkább lenne. Helyette maradandó élményeket szeretnék átélni, amikre a jövőben boldogan emlékezhetek. Hajlamos vagyok efelett nagyon lazán átsiklani, pedig tény, hogy egy tárgy többnyire addig boldogít, amíg elképzeled, hogy megveszed, majd meg is veszed. Ezzel szemben a kézzel nem fogható dolgok maradandó élményt okoznak. 2018-ban szeretnék sokkal kevesebb olyan kézzel fogható dologra költeni, ami nem is feltétlenül szükséges, de annál több közös élményt átélni a szeretteimmel. Évek múltán senki nem arra fog emlékezni, hogy hány db rúzst vett, melyik legújabb terméket szerezte be, hanem arra, hogy hová utazott és ott milyen élményeket szerzett, milyen tanfolyamra iratkozott be, ami aztán eredményesebbé tette és előrébb vitte, vagy mit tett annak érdekében, hogy egészségesebben éljen. Azt tanácsolom Neked is, hogy ne a tárgyakat halmozd, ne vegyél meg szükségtelenül egy halom holmit. Találd meg mindenből a legmegfelelőbbet, hogy aztán ne kelljen fölöslegesen mindent kipróbálnod, helyette szerezz minél több élményt és jó pillanatot.

Feszegesd a határaidat és próbálj kilépni a komfortzónádból! - Talán a legnehezebb pont, mivel nincs kényelmesebb annál, mint otthon feküdni egész nap a puha ágyban, és ahelyett hogy elmennél edzeni, inkább sorozatokat nézel, mert a terem messze van, hideg van, esik az eső, nincs kedved. Ahelyett, hogy munkahelyet váltanál, amit halálosan unsz már, tisztában vagy vele, hogy nem fejleszt sehova, még is maradsz, mert megszoktad a közeget, mert félsz hogy nem találsz mást, vagy az új rosszabb lesz. Csak hogy pár példával éljek. Sokan mondják, hogy az izgalmak akkor kezdődnek, amikor kilépsz a komfortzónádból, teszteld, hogy igazat mondanak-e. Kezd apróbb dolgokkal, én is sok kisebb dolog kapcsán jöttem rá, hogy mekkora igazság is van ebben. És soha ne elégedj meg valamivel, amiről tudod, hogy többre lennél képes vagy ha érzed, hogy valami nem elég jó neked, mert mindig lesz jobb. 

"A hajó mindig biztonságban van a kikötőben, de nem ezért építették."

Vezess habit trackert! - Decemberben próbáltam ki először. A lényege, hogy egy táblázatban követheted a szokásaid gyakoriságát, ezzel kiszűrve, hogy mi az a dolog, amire a kelleténél sokkal több időt szánsz és mi az, amit elhanyagolsz. Egyfajta statisztika ez magadnak, amihez csak egy papír és ceruza kell. Függőlegesen felsorolhatod azokat a tevékenységeket, amiket nyomon szeretnél követni (pl. sportolás, olvasás, me-time, önfejlesztés, hobbi), vízszintesen pedig felírhatod a napokat, majd naponta pipáld ki rajta, amiket aznap teljesítettél. Így hónap végén levonhatod a következtetéseket. Decemberben nekem két hétig ment ennek a vezetése, utána valahogy mindig elfelejtettem. És engem nem is motivál maga a tény, hogy már csak azért is csináljak meg valamit, hogy kipipálhassam.. mert nem zavar, ha nem teszem. Most újra elkezdtem, amiben nekem az a jó, hogy konkretizálva láthatom, hogy mit csinálok jól és miből csinálok keveset vagy semennyit. Ahhoz, hogy eredményesebb legyen az év, kevesebb töltelék tevékenységre van szükség és több hasznos momentumra. Nekem legalábbis. Új szokás bevezetésénél szintén hasznos a habit tracker, mert egyből láthatod benne azt is, hogy minek a helyére jöhetne be más.



Hogy értékeled 2017-et? Élményekben vagy tárgyakban volt gazdagabb?
Milyen célokat tűztél ki magad elé 2018-ban?
Van olyan dolog, amibe szíved szerint azonnal belevágnál, de tartasz tőle?

You Might Also Like

0 megjegyzés

Címkék