Mi mindenre jó a vazelin? (12 tipp, hogy hogyan használd)

csütörtök, augusztus 07, 2014


A vazelin (más néven petrolátum) egy puha paraffin, gél állagú, szénhidrogének keverékéből álló anyag. Korábbi időkben elterjedt legenda volt, hogy minden betegséggel szemben jótékony hatással bír. Bár ez nem bizonyult valós vélekedésnek, a szépségápolás számos területén alkalmazható, rengeteg felhasználási módja van, és nem mellesleg fillérekbe kerül. Ebben a bejegyzésben összeszedtem néhány tippet, hogy milyen esetekben nyúlhatunk utána bátran; ha kíváncsi vagy rá, olvass tovább.

1. Készíts belőle ajakradírt!
A kicserepesedett ajkakra gyógyír a gyengéd ajakradírozás, mivel a cukor eltávolítja az elhalt hámréteget, a vazelin pedig hidratálja a friss bőrt. Az elkészítése pedig pofonegyszerű: keverj össze egy kevés vazelint kristálycukorral és már radírozhatod is az ajkaidat.

2. Használd hajfestésnél is!
Ha otthon fested a hajad és azzal a problémával küzdesz, hogy a festék folyamatosan befogja a fejbőrödet, akkor erre is van megoldás. A hajvonalad mentén kenj a bőrödre egy vékony réteg vazelint, ez megakadályozza, hogy a festék a bőröd fogja be, mivel ezáltal a vazelinre kerül belőle, amit viszont egy mozdulattal lemoshatsz, miután végeztél.

3. Ápold a körmeid, lakkoz pontosan!
Lakkozás előtt kenj egy réteg vazelint a körömágyaidra. Ez véd a repedezéstől, erősíti és rugalmasabbá teszi a körmeidet, ezen kívül pedig, akárcsak a hajfestés esetében.. ha véletlenül kicsúszol a körömlakkal a vonalból, akkor nem marad csúnya festéknyom a bőrödön a vazelinnek köszönhetően.

4. Tüntesd el vele a kósza szálakat!
Ha elkészültél a frizuráddal és nem tetszenek a mindenfelé szálló kisebb babahajaid, akkor egy nagyon kevés vazelinnel le tudod őket simítani és már kész is a tökéletes frizura. Ha pedig a szemöldököd szálai rendezetlenek és mindig szanaszét állnak, rájuk is kenhetsz belőle.

5. Tedd tartósabbá a parfümöd illatát!
Ha a bőrödre szoktad fújni a parfümöd, akkor kend be előtte egy pici vazelinnel, így bőröd nem tudja magába szívni a parfümöt és több ideig marad érezhető az illat.

6. Használd highlighterként!
Egy nagyon kevés vazelint ütögess el az arccsontodnál, ha finom ragyogást szeretnél kölcsönözni a bőrödnek és nem szeretnél egy újabb drága termékre beruházni.

7. Készíts porfestékből krémfestéket!
Törd össze a porállagú sminkterméked (ez lehet szemhéjpúder, de akár pirosító vagy rúzs is), keverj hozzá egy kis vazelint és már kész is a krémfesték. Ha pedig a rúzsod töröd szét és vazelint keversz hozzá, színezett hidratálót vagy krémpirosítót kapsz.

8. Használd a kiszáradt testrészeidre!
Bizonyára mindenki ismeri azt az érzést, amikor a nátha miatt az orrunk teljesen kiszárad és már hámlik, vagy amikor a könyökünk, bőrünk már-már húzódik a szárazságtól. Erre is megoldás a vazelin: kend be vele a kiszáradt részt és azonnal hidratálni fogja.

9. Hidratáld az ajkaidat vazelinnel!
Ha még egyetlen bolti ajakápoló termék sem vált be, mindenképp próbált ki a vazelint. A cserepes és kiszáradt ajkakra remek gyógyír. Gyorsan beszívódik és azonnali változást, puha ajkakat eredményez, az enyhe csillogása miatt pedig olyan, mintha csak egy natúr szájfényt használnál.

10. Távolítsd el vele a sminked és a ragaszkodó szempillaspirált!
Ha nincs kéznél más sminklemosó, akkor bátran kipróbálhatod a sminked eltávolítására is a vazelint. Csakúgy, mint az olaj, a vazelin is segítségedre lehet benne, csak dörzsöld át vele az arcod. Szempillaspirál esetében pedig, ha nem tudtad maradéktalanul eltávolítani a festéket, akkor ezzel sikerülni fog, ráadásul még puhítja is és erősíti a pillákat.

11. Próbáld ki rovarcsípésre!
Ha a csípésedre vazelint kensz, akkor enyhíti a viszkető érzést és már nem is fogsz késztetést érezni rá, hogy kivakard és sebes legyen.

12. Használd hajvégápolóként!
Ha egy olcsóbb megoldást keresel az elvékonyodott, száraz, töredezett hajvégek ápolására, akkor a vazelin jó megoldás lehet. Használd úgy, mint bármelyik olajat vagy hajvégápoló terméket, és puhává fogja varázsolni a szálakat.


Mivel kőolajszármazékot tartalmaz, sokan idegenkednek ettől az anyagtól, mások pedig előszeretettel használják, nem véletlenül. Én is ebbe a kategóriába tartozom, mivel a vazelin nem csak olcsó, hanem gazdaságos is és rengeteg mindenre használható, több ponton van róla személyesen is pozitív tapasztalatom, így én csak ajánlani tudom.

Te használod a vazelint vagy inkább kerülöd? Ha igen, mire vált be nálad?

You Might Also Like

5 megjegyzés

  1. Nagyon hasznos cikk, mindenképpen kipróbálom!:) Köszi!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy hasznosnak találtad, remélem Neked is beválnak majd a tippek :)

      Törlés
  2. NAGYOOON tetszett! :)
    a rovarcsípéses nagyon érdekes, illetve a tartósabb parfümös rész volt ami nagyon érdekes volt számomra. Kifogom próbálni mindkettőt (bár ajánlom, egy rovar se csípjen meg :D )
    köszi a posztot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszettek az ötletek, bár valóban jobb lenne, ha nem lenne szükség kipróbálni :D

      Törlés
  3. Milyen sokoldalú ez a vazelin :D Lehet ki kéne próbálnom pár lehetséges alkalmazását :D

    VálaszTörlés

Címkék