Arcápolás 8 lépésben

hétfő, október 20, 2014


Irigylem azokat a lányokat, akik a normál bőrtípusba tartoznak, és egyéb bőrproblémáik sincsenek, hiszen nekik nem kell azon aggódni, hogy jajj csak valami használjon már, nem kell tucatszámra vásárolniuk mindenféle kencét. De sajnos a legtöbben nem vagyunk ilyen szerencsések, így nekünk több lépéses arcápolási rutint kell kialakítanunk, hogy kordában tudjuk tartani bőrünket, és a lehető legpozitívabb változásokat érjük el. A számunkra legmegfelelőbb és leghatékonyabb rutint pedig nem két perc megtalálni. Most összeszedtem, hogy melyek azok a fő lépések, amiket szem előtt kell tartanunk, ezen kívül azt is, hogy nekem milyen termékek váltak be leginkább az adott funkciók betöltésére.

Ezek a lépések semmiképpen sem úgy értendőek, hogy mindegyiket egy napon, egyszerre, egymás után kellene végrehajtani, sőt én ezt a fajta módszert nem is preferálom, mert többet ártok azzal, mint használok, ha mindenfélét kenegetek össze-vissza az arcomra állandóan. Ez az álláspont szintúgy vonatkozik arra is, hogy a kencéket állandóan cserélgessem, váltogassam. Nyilván, ha valami nem válik be, vagy rossz hatást gyakorol a bőrömre, akkor attól megválok, és próbálok jobbat találni, de ha egy termékből megtaláltam azt, ami számomra tökéletes, akkor nem cserélgetem le, hanem örülök neki, hogy végre valami ennyire bevált, és örömmel használom.

1. Sminklemosás/arctisztítás: Ez a lépés nagyon fontos és nem elhanyagolható. Különösen akkor, ha sminket viseltél egész nap. Mindig le kell mosni magadról, nem szabad sminkben aludni és kész. Legkésőbb este, de ha hamarabb otthon vagy, és tudod, hogy már úgy sem fogsz menni sehova, akkor érdemes már rögtön akkor megszabadítani magad a sminktől, és hagyni fellélegezni a bőröd. Ha pedig nem használsz sminktermékeket egyáltalán, akkor is tisztítsd meg a bőröd, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket, és megtisztítsd a bőröd. Ennek a funkciónak a betöltésére számomra leginkább a micellás vizek váltak be, könnyedén eltávolítják a koszt a bőrről, ezen kívül a sminket is hatékonyan és gyorsan tüntetik el, mindemellett pedig a legkíméletesebb is a bőrhöz, mentes mindenféle fölösleges összetevőtől. Micellás vizek közül számomra a leginkább bevált termék eddig a Garnier micellás vize, de egyébként a L'Oreal micellás vize is tökéletes, viszont az ár-mennyiség arányt szem előtt tartva az előbbi termék sokkal kifizetődőbb. Arctisztítót minden reggel-este használok.

2. Tonizálás: Az én arcápolási rutinomban ez a lépés is fontos szerepet tölt be, azonban ha valaki mondjuk normál bőrtípussal rendelkezik, vagy nincs konkrét bőrproblémája, amin segíteni szeretne (például: kipirosodásra hajlamos bőr, zsíros bőr, pattanásos bőr), akkor elhanyagolható lépés, és fölösleges pluszban egy tonikra is beruházni, bőven elegendő egy arctisztító. Tonik téren számomra az egyetlen termék, ami bevált eddig, és ami tökéletesen vált be az a Garnier Essentials Sensitive Nyugtató Tonik vitaminnal (nem, nem szponzorálja a Garnier a bejegyzést, és nem csak Garnier termékekből áll a rutinom). Szintén mentes mindenféle káros összetevőtől, nyugtatja a pirosodásra hajlamos bőröm, és hatékonyan együttműködik a zsíros bőrrel. Választáskor hanyagoljátok az alkoholt tartalmazó tonikokat, mert irritálja és szárítja is a bőrt, hosszú távon többet árt, mint használ, teljesen felesleges összetevő. Zsíros/pattanásos/tág pórusú bőrön is jótékony szolgálatot nyújtanak, jó ha szalicilsav tartalommal rendelkeznek, mert ez az összetevő járul hozzá többek között a pattanások leszárításához is. Ezt a terméket esténként szoktam alkalmazni.

3. Radírozás/hámlasztás: Ha sima, egyenletes, egységes bőrfelszínt, bababőrt szeretnénk elérni akkor az elhalt hámsejteket el kell távolítani bizonyos időközönként. Erre két megoldás van, az egyik az arcradírozás, a másik pedig a hámlasztás. Érzékeny bőrűeknek inkább a hámlasztás javasolt, mivel a hámlasztók nem irritálják a bőrt, nem karcolják, nem dörzsölik ki. Ezek a termékek nem csak eltávolítják az elhalt hámsejteket, hanem ráadásként a BHA hámlasztó hatásos pattanások, mitesszerek, tág pórusok ellen, az AHA hámlasztó pedig a pigmentfoltos, napkárosodott bőrrel tud csodákat tenni. Véleményem szerint hámlasztó termékből a legnehezebb megfelelőt találni, nekem még nem is sikerült, most kísérletezem egyel, a későbbiekben lesz róla vélemény (PC hámlasztóból rengeteg van, ami állítólag nagyon hatékony is, viszont az áraik elég nagy visszatartó erők). Ha nem érzékeny a bőröd akkor egy arcradír is tökéletes választás, egyébként annak ellenére, hogy érzékeny a bőröm (eddig) nagyrészt én is ezt a fajta terméket használ(tam)om, egyszerűen azért, mert ebből szélesebb a paletta, és azért belőlük is lehet találni kíméletesebb verziót. Számomra a legjobban bevált arcradírok a Himalya Herbals Barackos Arcradír E-vitaminnal, valamint a Neutrogena Visibly Clear bőrradír. Nem szabad túlzásokba esni, és túlhámlasztani/radírozni, én hetente maximum kétszer ajánlom.

4. Nappali hidratálás, fényvédelem: A legtöbbünknek sajnos szüksége van a mindennapi hidratálásra, de legfőképpen a száraz/kombinált bőrűek érezhetik ennek a lépésnek a fontosságát. Hidratálókrém választásakor IS számomra fontos szempont, hogy ne tartalmazzon alkoholt, illatanyagot, káros összetevőket a termék, valamint az is, hogy ne tégelyes krémet válasszak, nem túl higiénikus megoldás, ezen kívül pedig több hatékony összetevő is elveszti a hatását, ha oxigénnel érintkezik. Különösen a nyári időszakban ajánlott szem előtt tartani, hogy a hidratáló krémünk lehetőleg tartalmazzon fényvédőt is, így egy lépés alatt letudhatjuk a fényvédelmet is. Ha viszont nem találunk olyan hidratálót, ami fényvédővel van ellátva és még be is válik, akkor egy fényvédő beszerzése szükséges, bár önmagában is nehézkes jó fényvédőt találni, de nem lehetetlen, csak körültekintőnek kell lennünk. Az én személyes kedvenc termékem etéren a La Roche-Posay Hydreane Leger kombinált bőrre való hidratálója. Hidratálásra pedig általában minden reggel szükségem van.

5. Szemkörnyék ápolása: A szemkörnyék ápolására bizonyos kor fölött különösen fontos lenne odafigyelni, ha el szeretnéd kerülni a ráncok kialakulását, azonban bizonyos kor alatt szerintem teljesen fölösleges terhelnünk vele a bőrünket, tehát kihagyható lépés. Egyébként még én sem érzem azt, hogy feltétlenül szükségem lenne rá, hogy rendszeresen ápoljam külön termékkel ezt a területet. Nem szeretném a témát túlragozni, mert egy korábbi bejegyzésemben már részletesen írtam róla, ITT megtalálod.

6. Bőrproblémák célzott kezelése: Csak úgy, mint a tonik használatánál, ez a lépés is azoknak javasolt, akik valamilyen bőrproblémával küzdenek. Értelemszerűen, ha hibátlan a bőröd, akkor ez a lépés tárgytalan. Ha túlzottan pattanásos a bőröd, akkor szintén kifejezetten olyan termék használatát javaslom, ami ezen hivatott segíteni, ha csak néhány pattanásod van, amik időnként jelennek meg, akkor rájuk célzottan használhatsz Teafaolajat, ez leszárítja és begyógyítja a sebet, pattanásos bőrre tudom még ajánlani a La Roche-Posay Effaclar Duo + krémet is. Pigmentfoltok esetén a C-vitamint tartalmazó termékek tudnak például hatékony szolgálatot tenni.

7. Arcmaszkok/pakolások: Maszkokat alkalomadtán még azok is szeretnek használni, akiknek nincs különösebb problémájuk, csak egy kis kényeztetésre vágynak. Rengeteg arcmaszkot lehet találni mindenhol, vannak kifejezett problémákra ajánlott termékek, de tényleg ezeregy féle-fajta, szóval kizárt, hogy valaki ne találna magának megfelelőt. Zsíros, tág pórusú bőrre az agyagos maszkok a legkiválóbbak, nekem a legnagyobb kedvencem a Himalaya Herbals Neem Maszkja, ami úgy kitisztítja a bőrt, mint semmi más. Pakolásokat házilag is nagyon könnyű készíteni, ha igényled, akkor írd meg hozzászólásban, és szívesen készítek egy külön bejegyzést néhány otthon is könnyen elkészíthető receptről ;)! Száraz bőrnek egyébként nagyon jó barátja a méz, ami valószínűleg a legtöbb ember konyhájában megtalálható.

8. Éjszakai hidratálás: Az éjszakai hidratálás során használhatunk zsírosabb, nehezebb, táplálóbb termékeket is, mert bőven van idejük felszívódni, és mindenféle hasznos anyaggal ellátni a bőrünket. Éjszaka én szeretek például olajat használni, az Aromax - Csipkebogyó olajtól nagyon puha lesz reggelre a bőröm, ráadásul ez a termék teljesen "tiszta" is, biztosan nincs benne semmilyen káros anyag. De zsíros bőrre azért nem annyira ajánlom, valószínűleg ennek a bőrtípusnak nem erre van szüksége, de az én kombinált bőrömmel tökéletesen működik. A szérumok tele vannak antioxidánsokkal, egy éjszaka alatt ki tudják fejteni a hatásukat, nyugodtan lehet őket is alkalmazni. Illetve vannak a kifejezetten éjszakai krémek is. Nálam ez a lépés nem annyira rendszeres, akkor használom és azt a terméket, amire éppen szükségem van.

Vásárlás előtt javaslom, hogy böngészd a Krémmániát, nézd át alaposan a termékek összetevőit, kerüld az alkoholt, illatanyagot, és egyéb káros összetevőket. Figyelj rá, hogy olyan terméket válassz, ami a bőrtípusoddal kompatibilis, a bőrproblémádra hatékony.

Ha kihagytam volna valamilyen fontos lépést, vagy dolgot nyugodtan írd meg hozzászólásban.
A te arcápolási rutinodban milyen lépések szerepelnek? Milyen termékeket használsz rendszeresen?
Mikre szoktál odafigyelni új szépségápolási termékek vásárlásakor?

You Might Also Like

6 megjegyzés

  1. Én bőrradírnak nagyon szeretem a kávézaccot, csak össze kell keverni egy pici vízzel, hogy pépes legyen és már fel is viheted az arcodra. Nekem nagyon szépen kitisztítja az arcom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tök jó, hogy házilag találtál valamit, ami bevált erre a célra! Köszi a tippet! :)

      Törlés
  2. A pattanasokra celcott kezeleskent hasznalom az akneroxidot még.Amugy jo amiket irtal. Nekem a micellas viz nemjott be egyaltalan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a tippet! Sajnálom, hogy neked nem vált be, én szeretem :)

      Törlés
  3. Nagyon jól összeszedted a dolgokat. :) Egyedül a csipkebogyóolajat tudom cáfolni. Nekem zsíros a bőröm és mégis imádom, hiszen a többi növényi olajhoz hasonlóan szabályozza a faggyútermelést. Most szinte már normál a bőröm, bár részben valószínű, hogy a hidegebb idő beköszönte is hozzájárult.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, ha bevált a zsíros bőrödre, szerencsés vagy. :) De magán a terméken is jelezték, hogy zsíros bőrre nem igazán javasolt, ezen a bőrtípuson általában nem is egy zsíros termék szokott segíteni, a pattanásos bőr pedig kifejezetten nem szereti az ilyen termékeket :/

      Törlés

Címkék