A hámlasztás tényleg annyira csodás?

hétfő, november 21, 2016


Nagyjából másfél évvel ezelőtt kezdtem el igazán érdeklődni a hámlasztók iránt, hiszen a hatásukat a csodával emlegetik egy lapon, és állítólag a tág pórusú bőrrel a legjobb, amit tehetünk az a hámlasztás. Hogy szerintem ez mennyire igaz, illetve az én bőrömön használva mennyire van valóságalapja, az most kiderül.

Tavaly tavasszal kezdtem el kísérletezgetni a Paula's Choice hámlasztókkal, akkor mintákat próbáltam, aztán feledésbe is merültek, tekintve a borsos árukat, valamint hogy a minták nem igazán győztek meg. Ezután kezdtek az utamba akadni a korai hámlasztók, pontosabban a COSRX márka hámlasztói, rendeltem is rögtön először egy BHA-t, majd egy AHA-t is. Aztán karácsonyon előtt a Norie box-nak köszönhetően hozzám került egy delux kiszerelésű PC hámlasztó is, így azóta is ezeket tesztelgettem (nyáron szünetet tartva), mostanra azt hiszem már elég időt hagytam nekik ahhoz, hogy kiderüljön hatásosak-e vagy sem.


COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid

Ígérete szerint: eltávolítja az elhalt hámsejteket, ezáltal megújítja és ragyogóvá teszi a bőrt; mélyen tisztítja a pórusokat, megelőzve a mitesszerek és más bőrhibák megjelenését; a vitaminoknak és hidratáló összetevőknek köszönhetően irritáció nélkül hámlaszt; pH-értéke 4.0

Egy 100 ml-es átlátszó flakonban kapjuk kézhez a hámlasztót, de érdemes a papírdobozában tárolni, fénytől védett helyen. Pumpás a kiszerelése, könnyen adagolható, két pumpálásnyi elég az egész arcra, én a tenyerembe szoktam belőle tenni, nem igényel vattakorongot. Az összetevői között nincsen semmi, ami irritációra adna okot, ellenben tartalmaz gyümölcsvizet, glikolsavat, B3-vitamint, panthenolt, hyaluron sót. Állagra folyékony, színtelen, de könnyen kenhető és gyorsan beszívódó, nem hagy maga után ragacsos érzetet. Az elhalt hámsejteket láthatóan eltávolítja, a bőröm simább tapintású lesz reggelre és mintha a piros pöttyökre is nyugtató hatással lenne, ellenben a pórusokat nem tisztítja semennyire sem, ebből kifolyólag a mitesszereket sem előzi meg. Nem mondom, hogy nem jó, számomra például az eddigiek alapján egyértelműen hatásosabb, mint a BHA, viszont nem egy kihagyhatatlan termék nekem, tekintve hogy a pórustisztítás lenne vele a célom. Ez a kiszerelés rengeteg ideig elég, esténként kell használni, nekem akár úgy is bírja a bőröm, ha naponta használom, de ki kell kísérletezgetni, mert mindenkinek máshogy reagál a bőre. Fényvédő használata pedig erősen ajánlott hámlasztás esetén. Megrendelhető INNEN vagy INNEN.


Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

Azt ígéri, hogy hatásos pattanások/mitesszerek ellen, tág pórusú, nagyon érzékeny vagy rozaceás bőrre; felveszi a harcot a makacs pattanások és mitesszerek ellen; csökkenti a pirosságot; segít a tág pórusok méretének normalizálásban és a mitesszerek eltávolításában; folyékony/vízszerű állagú; gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.

Ez egy utazó méret/deluxe kiszerelés, ezért "csak" 30 ml-es, de kapható belőle minta, illetve nagy kiszerelés is. A flakon nem átlátszó, ellenben a termék maga igen és még folyékonyabb állagú, mint az AHA. Ennek ellenére én a tenyerembe szoktam belőle csepegtetni (mert hogy ez csepegtetős, de elég pici a nyílás, ezért nem vész kárba belőle) és onnan viszem fel a bőrömre. Nem gondoltam volna, de eléggé gazdaságos kiszerelés, mert ez a mennyiség is rengeteg ideig elég, napi használat mellett is. Szintén hamar beszívja a bőröm, de egy enyhe ragacsos érzetet hagy maga után. Az összetevőire nem lehet panasz, ez is mentes az irritáló anyagoktól, van benne szalicilsav, japán zöldtea kivonat, vízmegkötő összetevő. 100%-ban illat és színezék mentes, illetve nem tesztelték állatokon. A gyakorlatban nem sokat tudok elmondani róla, pedig régóta használom, ez elvileg gyengébb, mint az AHA, szóval érzékenyebb bőrűek is használhatják naponta, én is így szoktam tenni, de semmi extrát nem szoktam érzékelni. A pórusokat nem tisztítja, a mitesszereken nem segít, a pattanások számát nem csökkenti, esetleg a pirosság csökkentésében lehet valami, de messze alul maradt az elvárttól. Az ára jóval borsosabb, de a tasakos minták is sokáig elegendőek, ha ki szeretnétek próbálni, szerintem először azzal kezdjétek. Rendelhető INNEN.

Mi a különbség az AHA és BHA között, melyiket használd?

Elméletileg az AHA savak vízben oldódnak és a bőr felszínén hatásosak, eltávolítják az elhalt hámsejteket, elősegítik a bőr megújulását, halványítják a foltokat. Emiatt inkább a száraz, fakó bőrrel rendelkezőknek szokták ajánlani, érzékeny bőrre viszont nem. Míg a BHA savak zsírban oldódnak, a pórusok belsejében hámlasztanak, ezáltal kitisztítják a pórusokat, zsíros, pattanásos, tág pórusú és érzékeny bőrre javasolják a használatát. Illetve a kettő akár kombinálható is.

Legelőször én is a hivatalos "szabály" szerint választottam, ez alapján nekem a BHA lenne jó egyértelműen, de a személyes tapasztalataim eddig azt mutatják, hogy az AHA hatásosabb a problémás bőrre, jobban szereti a bőröm, a pórustisztításban pedig egyik sem remekel. Ezek alapján én inkább azt mondanám, hogy próbáljátok ki és ekkor fog kiderülni, hogy igazából melyik is működik jobban rajtatok.

A címben szereplő kérdésre a válaszom az, hogy nem. Elvileg azért nem kellene, hogy fizikai hámlasztókat (arcradírt) használjunk, mert az felsérti a bőrt, míg a kémiai hámlasztók nem, sőt a ezeknek szuper módon ki kellene tisztítania a pórusainkat (amit én legfőképpen várnék is tőlük), de abszolút nem teszik és még mindig az a véleményem, hogy a bőröm sosincs annyira puha, mint amikor leradírozom egy arcradírral. Nem azt mondom, hogy semmit nem ér és senkinek sem jó, mert sokan vannak, akiknél úgy működik, ahogy kell, nálam viszont messze van a csodaszertől. Lehet, hogy ki kellene próbálnom más fajtákat is, más márkától, mert a PC-nél rengeteg féle van, de az eddigi tapasztalatok alapján nem igazán hoz lázba a dolog.



Nektek mi a véleményetek a kémiai hámlasztásról?
Van olyan, amelyik bevált Nektek pórustisztításra?


You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Én BHA-t hsználok a COSRX-től, és valami hasonló véleményem van: jó, jó, de semmi extrát nem tapasztalok, pedig már jó sok hónapja használom. Viszont nagyon kiadós, egyszerűen nem akar fogyni.
    A PC-től az AHA-t használom, az viszont nagyon bevált nekem, a bőröm szereti és látványos is a hatása, olyan kis üde és hamvas leszek a használata után :)
    Lehet, ogy tényleg érdemes lenne több félét kipróbálnod, hátha csak ezek nem működtek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a baj, hogy nem olyan szeles a kinalat hamlasztok teren, nem sok marka kozul lehet valogatni. De a PC AHA-jat meg megfontolom, hatha... :)

      Törlés
  2. Köszi a posztot, nagyon hasznos volt. Mostanában szemezek ezekkel a hámlasztókkal, de még nem döntöttem, mivel kezdjek. Megfontolom a tapasztalataidat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orulok hogy hasznosnak talaltad, remelem sikered lesz veluk :)

      Törlés

Címkék